Троє наших краян поповнили ряди спілки письменників України

Президія Національної спілки письменників України  на листопадовому засіданні прийняла до своїх лав нових літераторів. Серед них троє тернополян: Неоніла Крем’янчанка, Василь Погорецький і Петро Федоришин.

    Надзвичайно цікава й багатогранна особистість - священик Василь Погорецький. Народився у Полівцях Чортківського району Тернопільської області. Після десятирічки в Азербайджані проходив строкову службу. Закінчив Санкт-Петербурзьку Духовну Семінарію, Івано-Франківський Теологічно-Катехитичний Духовний Інститут, Варшавський Інститут Теології Апостольства, Варшавський університет ім. Кардинала Стефана Вишинського і докторантуру, Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка й аспірантуру. За фахом – учитель історії і правознавства. Доктор теологічних і кандидат історичних наук. Працював викладачем суспільних дисциплін та віце-ректором Чортківської Дяківсько-Катехитичної Академії ім. свщмч Григорія Хомишина. Настоятель Свято-Покровської церкви м. Копичинці й Свято-Михайлівської церкви в с. Ємелівка Гусятинського району Тернопільської області. Часто друкується в міжнародному журналі “Україна–Європа–Світ” і в часописі “Христова Скеля” Бучацької єпархії УГКЦ. У літературно-мистецькому та громадсько-публіцистичному журналі “Золота Пектораль” веде постійну рубрику “Духовні обереги”. Член Національної спілки журналістів України й Національної спілки краєзнавців України. Автор багатьох наукових праць і прозових творів: “На роздоріжжі” (2013), “Хрест на вістрі буття” (2014); поетичних збірок: “Зболена Доля у Музі” (2011), “Розвидняється” (2012), “Сліди на дорозі до Неба” (2012), “Розкрилля Любові у часі” (2013), “На хвилях болю” (2014), “Пробудження” (2014).

     Петро Федоришин - народився у Білій Чортківського району. Науку студіював на факультеті журналістики Львівського державного університету ім. І. Франка. Заслужений журналіст України, кандидат філологічних наук, багаторічний головний редактор тернопільської обласної газети «Вільне життя». Велика дослідницька краєзнавча праця про рідне село Біла Чортківського району стала двома об’ємними книгами - «У водовертях Серету» і «Важкий кожух, але свій».

      Про Неонілу Крем’янчанку (справжнє прізвище якої Дригуш-Следзінська) «Терен» повідомляв у червні цього року, коли розповідав про її нову книгу «Рабів до Раю не пускають» (видавництво «Терно-граф») – про ще не забуті події на Майдані і війну на Сході України. Письменниця народилася у Кременці, закінчила ТНПУ, працювала вчителем. Активна учасниця Тернопільського літоб’єднання, яке працює при обласній організації ТСПУ. Авторка «Орлиного гнізда» (1995), «Було в матері три сини» (1999)- про боротьбу УПА на Тернопіллі. До речі, цю книгу у 2009 році інститут історії України НАН України (честь їм і хвала!) перевидали. У 2013 році вийшла друком поетична збірка Неоніли Крем’янчанки  «Зорепад любові». Разом із волонтерською сотнею українських заробітчан на півночі Італії у місті Брефія підтримує і допомагає воїнам на фронті.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео