У тернопільському музеї - фотовиставка пам’яток повстанської звитяги

Фотовиставку «Ми, повстанці – сини України» відкрили в обласному художньому музеї. Участь у відкритті взяли відомі тернополяни.

Зокрема, виступили заступник директора обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури Людмила Строцень, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури, релігії і національностей ОДА Ярослав Пелехатий, начальник об'єднання ПАТ «Тернопільгаз» Олег Караванський, голова обласного товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Богдан Хаварівський, архітектор Данило Чепіль, директор департаменту освіти і науки ОДА Любомир Крупа.

Виставку відкрили у рамках відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області. У її експозиції - світлини пам’ятників, могил та пам’ятних місць, пов’язаних з боротьбою ОУН-УПА.
«Єдиний спосіб, яким народ може продовжити життя своїм героям – це зберігати про них світлу пам’ять. В той час, коли книжки, спогади є здебільшого індивідуальною пам’яттю, то спорудження пам’ятників є свідченням глибинних пластів пам’яті колективної, яка у всі часи була дуже ефективним засобом виховання молоді, - наголосила  Людмила Строцень. - Загалом на території області споруджено біля півтисячі пам’ятних знаків борцям за волю України. Це є реальним виявом, що жителі краю визнали вояків ОУН-УПА борцями за незалежність України, не чекаючи, коли це буде зроблено на законодавчому рівні».
Працівники Тернопільської інспекції охорони пам’яток зібрали інформацію і підготовили унікальну карту-банер, на якій позначено основні події повстанської боротьби на Тернопільщині, зокрема, тут нанесено територію військових округ УПА на території області - „Богун” і „Лисоня”, місця основних боїв повстанців з німцями та енкаведистами, штаби УПА, підпільні друкарні, а також пам’ятки. Тут зібрана найбільш повна інформація про повстанське підпілля на наших теренах, яка увійде в підручники з історії краю. Карту прикрашають безцінні дереворити повстанського художника Ніла Хасевича. 

На фотовиставці представлена лише незначна частина пам’ятників з усіх куточків нашого краю. Автори намагались підібрати найвиразніші з них, ті, які передають дух героїчної епохи та сьогоднішнє шанобливе ставлення до пам’яті про Героїв УПА.

«Вклад кожного героя повстанського підпілля у незалежність України є безцінним, тому тривають пошуки тих, хто незаслужено забутий або очорнений брудною енкаведистською пропагандою», - зауважила Людмила Строцень.

Прес-служба ОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео