Агро-новини 26 листопада

Новини аграрного сектору.

Гряде масштабне роздержавлення в АПК

«Міністерство аграрної політики та продовольства України ініціювало масштабне роздержавлення, яке має відновити економічну активність компаній та забезпечити земельні права трудових колективів.

Вперше за всю історію незалежної України було проведено ревізію державних підприємств галузі, підпорядкованих Міністерству» – розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час зустрічі із журналістами.

За його словами, Міністерство уже зараз готове передати понад 400 держпідприємств зі своєї сфери управління до Фонду держмайна для приватизації разом із 15% штату Міністерства та бюджетом на його утримання. Загалом, на балансі Міністерства планується залишити щонайбільше 18 підприємств.

Олексій Павленко наголосив, що важливим аспектом роздержавлення стане можливість надати земельні паї працівникам держпідприємств галузі. В результаті розпаювання земель сільгосппризначення, які належать цим підприємствам, до 100 тисяч людей отримають земельні ділянки.

«Для того, щоб агропромисловий комплекс запрацював на повну потужність, необхідне комплексне реформування галузі. Треба починати змінюватися. Місія Міністерства аграрної політики та продовольства — формувати політику, сприяти розвитку агросектору. Сьогодні роздержавлення — дієвий вихід із ситуації» – підсумував Олексій Павленко.

http://ab.org.ua

Спрощено процедуру отримання державної підтримки на розвиток тваринництва

Згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, спрощено процедуру отримання бюджетних коштів для

підвищення її ефективності. Зокрема, йдеться про виплату часткового відшкодування:

* вартості закуплених для подальшого відтворення телиць, нетелей, корів вітчизняного походження та племінних телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного і м’ясного напряму продуктивності, племінних свинок та кнурців (класу “еліта”), племінних вівцематок, баранів, ярок;

* відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими у національній валюті, для покриття витрат, пов’язаних із закупівлею молодняку сільськогосподарських тварин, обладнання для тваринницьких ферм і комплексів;

* вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів та утворених на кооперативних засадах м’ясопереробних підприємств.

Головним розпорядником бюджетних коштів і відповідальним виконавцем бюджетної програми є Міністерство аграрної політики та продовольства України, яке здійснює управління бюджетними коштами у межах установлених йому бюджетних повноважень.

http://ab.org.ua

Запроваджується антидемпінгове мито на товари з Білорусі

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила ввести антидемпінгові мита на імпорт низки товарів з Республіки Білорусь у якостей відповідного кроку на недружні дії з боку Білорусі стосовно українських підприємств кондитерській і пивоварної галузей.

Про це йдеться в повідомленні комісії на сайті «Урядового кур’єра».

«Мита уведені на молоко й молочні продукти, сири всіх видів, деякої рибної продукції, кондитерські й хлібобулочні вироби, шоколад та продукти з нього, солодове пиво, горілку, сіль, різні види тракторів для сільгоспробіт та ін.».

За результатами розгляду вказаних матеріалів та враховуючи рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі запроваджено спеціальне мито у розмірі 39,2% від митної вартості товару щодо імпорту в Україну ряду товарів походженням з Республіки Білорусь.

«Спеціальне мито буде застосовуватись з моменту набрання чинності Рішенням Комісії і до встановлення факту припинення Республікою Білорусь дискримінаційних та недружніх дій щодо України. Імпорт на митну територію України товару без сертифіката про походження та в разі неможливості визначення його походження здійснюється зі сплатою спеціального мита у розмірі, встановленому Рішенням Комісії», — наголошується в повідомленні.

http://ab.org.ua

Західні партнери України допоможуть в запровадженні системи аграрних розписок, – Владислава Рутицька

Переваги механізму аграрних розписок, що стають альтернативою банківському кредитуванню, вже відчули на собі аграрії чотирьох областей. В найближчих планах — ще три регіони. Допоможуть в реалізації цього механізму західні партнери України.

Про це йшлося під час розширеного засідання робочої групи з питань удосконалення механізмів запровадження і функціонування аграрних розписок, яке відбулося під головуванням заступника Міністра з питань євроінтеграції Владислави Рутицької. У заході взяли участь представники Мінагрополітики, незалежних громадських організацій, а також комерційних банків та компаній.

Результати запровадження аграрних розписок в Вінницький, Черкаській та Харківській областях обнадійливі: все більше аграріїв починають використовувати цей простий, але ефективний механізм.

На Полтавщині в проекті аграрних розписок взяло учать вже більше 10 аграрних підприємств і видано 10 розписок. Після успішного запуску в Полтавській області, проект стартував в Черкаській, Харківській та Вінницькій областях. На Черкащині вже оформлена одна розписка.

На засіданні робочої групи розглядали питання щодо вимог формування банками резервів під операції з аграрними розписками, а також дві альтернативні концепції бухгалтерського обліку та оподаткування операцій з ними. Окремо обговорили також питання міжнародної допомоги.

«Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про намір реалізувати відповідну програму сприяння в застосуванні аграрних розписок для фінансування малих та середніх агропідприємств. А МФК проведе узагальнення пропозицій бізнесу та буде супроводжувати процеси формування єдиного концептуального підходу. Впровадження оптимальної концепції дасть максимальний ефект для залучення інвестицій», – зазначила Владислава Рутицька.

Заступник Міністра також зауважила, що найближчим часом проект пошириться ще на Одеську, Волинську та Київську області. “Вже сьогодні використання аграрних розписок майже в чотири рази збільшило обсяг сільськогосподарських угідь, де використовується цей механізм», – додала вона.

Нагадаємо, що аграрні розписки можуть стати альтернативою банківському кредитуванню. Цей механізм, що використовується в світовій практиці, оминає зайві ланки, які існують між кредитором та виробником. Впровадження аграрних розписок може суттєво збільшити обсяг інвестицій і надати доступ до фінансів середнім і малим виробникам.

http://ab.org.ua

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео