Кіноаматор із Сватового знімає фільми про УПА на Тернопіллі (фото)

Виконувач обов’язків голови Луганської організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Євген Дзюба із Сватового Луганської області разом з однодумцями фільмує аматорські стрічки про УПА. Уже відбулася прем’єра частини «УПА-Схід: сонце України зійде на Заході».

На Тернопіллі панові Євгену допомагають голова «Просвіти» Петро Шимків, голова обласної організації СОУ Олександр Варакута, багатолітній політв’язень і ветеран визвольних змагань Ігор Олещук та інші небайдужі. Залучать для експертної оцінки й науковців обласного держархіву.

На нараді, яка відбулася у приміщенні тернопільської «Просвіти», присутні обмінялись думками і баченням такої потрібної справи, як аматорські фільми про УПА. Згодом Євген Дзюба планує показати їх серед своїх земляків- луганчан. Це справа вельми потрібна, зважаючи на їх стереотипи на нашу історію, особливо про ОУН та УПА. Якщо показ серйозних історико-документальних фільмів на цю тематику комерційними каналами вкрай мінімальний, то, можливо, завдяки таким ентузіастам, як пан Євген, ми потроху мінятимемо становище на краще. Така справа вельми потрібна…

Ігор Крочак, військовий історик (фото автора)

 

Вибір читачів за тиждень

Відео