Генрі Форд, Стів Джобс, Джордж Орвелл, Юрко Завадський. А що читаєш ти? (Фото)

У тернопільській книгарні "Є" відбулося засідання дискусійного клубу "А що читаєш ти?". Тернополяни, здебільшого - студентська молодь розповіли про свої читацькі вподобання.

Модератор заходу - поет Юрко Завадський відразу закликав присутніх "не відсидітись і піти", а поспілкуватись, поділитись своїми спостереженнями, думками. Звісно, найлегше, на його думку, "ділитись на ФБ, не відкриваючи вуст, а тільки натиснувши кнопку". 

Щодо цієї зустрічі у Юрка спочатку була провокативна задумка: посадити всіх за круглий стіл, взяти з полички Павличка "Вірші з Майдану" і сказати, що, на його думку, - це найкраща книжка року, а потім глянути всім у вічі. Натомість Завадський зробив все навпаки: повисмикував з книжкових полиць ті томики, які особисто для нього стали важливими, і ті, які хотів прочитати, але не встиг. Серед них - Генрі Форд, Стів Джобс, Джордж Орвелл, Гео Шкурупій, Наталка Білоцерківець. 

Тут варто додати, що сьогодні серед українців направду користується популярністю перекладна література (Джордж Орвелл, Айн Ренд). Також має успіх жанр біографій: Тоні Блер, Стів Джобс, Йошка Фішер, Генрі Форд. Особисто для поета Завадського " Форд важливий тим, як не варто проводити бізнес". І знаєте, чому? Бо він збанкрутував, врешті решт. Підозрюю, що він був надто гордим, а в бізнесі треба бути безхребетним. Однак як документ, книга цікава. І вона вже довший час входить у топ-десятку, її розкуповують. 

Присутні "зачепили" важливий нюанс: що краще - читати книгу чи дивитись фільм (за цією ж книгою)? Думки розділились. Але багато погодились: читання спонукає до роздумів, наснажує до якихось асоціацій, тренує візуалізацію. Тоді як фільм - готова їжа, яку нам пропонують, щоб ми її проковтнули.

Електронні книги, аудіокниги - вимушене породження нового часу. Паперова книга незмінна, що б там не казали. Вона не підвладна часові, вона - вічна.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео