Тернополяни просять, щоб Гройсман дозволив запровадити проект

Комунальне підприємство «Тернопільелектротранс» отримало дозвіл на пілотне впровадження автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у тролейбусах.

Нагадаю, питання про введення в дію цієї системи депутати розглянули на останній сесії міської ради. Адже у Тернополі уже давно намагаються ввести в дію безготівкову систему оплати проїзду в громадському транспорті міста.

Дозволу міських депутатів - замало

- Ми врахували всі нюанси «Програми автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у наземному громадському транспорті», затвердженої міською радою, а також клопотання комунального підприємства «Тернопільелектротранс», - каже начальник міського управління транспорту і зв’язку Ігор Мединський. -  Маємо і висновок постійної комісії міської ради з питань промисловості, транспорту та зв’язку, енергозабезпечення та енергозбереження.

Депутати підтримали рішення більшістю голосів. Утім, як виявилося, цього замало. Адже для впровадж6ення новації потрібно внести зміни до деяких законів України про електронні засоби оплати проїзду в міському пасажирському транспорті. Відтак міські депутати вирішили направити звернення до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

Цитуємо цей документ: «Тернопільською міською радою здійснено ряд заходів щодо модернізації громадського пасажирського транспорту шляхом впровадження в електричному громадському транспорті міста Автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів (далі – АСОП та ОП). На реалізацію проекту профінансовано 1 425 000 грн із місцевого бюджету. 

Впровадження системи автоматизованої оплати та контролю проїзду забезпечить багато соціально-економічних переваг. Електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту дозволить оцінити реальний обіг коштів, а відповідно - оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення рухомого складу перевізника. Окрім того, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду та дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи, з’явиться можливість обліку реальних обсягів  пільгових перевезень пасажирів…».

Тернопіль технічно готовий до новації

Тернопіль, як йдеться у документі, - технічно готовий до введення в дію АСОП і ОП. Уже розробили і затвердили спеціальну програму, закупили програмне забезпечення, програмно-апаратні комплекси, навчили персонал. Однак ввести все в експлуатацію можна буде лише після внесення відповідних змін до норм чинного законодавства щодо безготівкової оплати проїзду.

Цитуємо документ: «Такі зміни передбачені проектом Закону №3398 від 02.11.2015 р. «Про внесення змін до деяких законів України щодо електронних засобів оплати проїзду в міському пасажирському транспорті», розміщеним на офіційному сайті Верховної Ради України (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56922), який проходить аналіз і опрацювання Комітетами парламенту…».

Тож Володимира Гройсмана просять посприяти у внесенні на розгляд парламенту проекту такого необхідного Закону. Лист голові Верховної Ради уже надіслали. Тож міська рада і КП "Тернопільелектротранс" тепер чекають на новини з Києва.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео