У Збаражі роблять делікатні операції

Здоров’я – головне багатство людини, і берегти його необхідно змолоду. Проте, якщо у вашому організмі трапились якісь негаразди, і лікарі рекомендують хірургічне втручання, то не варто сильно панікувати. Адже сьогоднішня медицина уже не та, що була кілька десятків років тому.

Новітні технології проведення операцій дійшли й до Збаражчини. У районній лікарні понад рік практикують лапароскопічні та малоінвазивні втручання.
За підтримки головного лікаря Збаразької ЦРКЛ Валерія Суконніка активно проводиться робота над покращенням надання медичної допомоги жителям Збаразького району. Одним із нововведень стало запровадження малоінвазивних технологій на базі хірургічного відділення лікарні. Основна мета – покращити умови та якість лікування пацієнтів, допомогти швидко повернутися до звичного способу життя, до праці.

Операції за допомогою лапароскопічного обладнання проводять молоді талановиті хірурги – кандидат медичних наук, асистент кафедри хірургії №2 Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського і водночас лікар-хірург Збаразької районної лікарні Андрій Махніцький разом із хірургами цього закладу, зокрема активну участь у роботі бере Ольга Матвійко. За їхніми плечима немалий досвід роботи в лапароскопічній хірургії. І щоразу пацієнти переконуються в перевагах новітніх технологій в лікуванні хірургічної патології. Адже цей метод малотравматичний. На відміну від відкритих операцій, великі та травматичні розрізи живота не використовуються, а застосовуються проколи розміром 5-10 міліметрів у кількох місцях, через які, за допомогою обладнання, проводиться операція. Втрата крові мінімальна. Усе заживає швидко з незначним косметичним дефектом та зменшенням ризику післяопераційних ускладнень. Пацієнт на другий день після операції уже може вставати, а через два-три дні, зазвичай, уже виписується з лікарні, тоді як при відкритих операціях процес реабілітації відбувається набагато довше. А це, в свою чергу, – зайві затрати як часові, так і грошові.
У чому ж криються переваги лапароскопії? Лапароскопія (від грецького лапара – пах, живіт, грецького скопео – дивлюся) - сучасний метод малотравматичної ендоскопічної хірургії. Лапароскопія спершу була методом хірургії, який передбачав огляд черевної порожнини і тазу з допомогою тонких оптичних приладів з метою діагностики складних клінічних випадків. З 90-их років минулого століття, коли оптику об’єднали з відеосистемою, стало можливим виконувати, крім діагностичних, і лікувальні операції. Під час таких операцій замість розтину у маленькі проколи у животі вводиться міні-відеокамера, яка дає можливість у збільшеному вигляді на моніторі бачити усе, що твориться у черевній порожнині. У проколи вставляються спеціальні порти, через які всередину вводяться тоненькі, вдесятеро менші, ніж звичайні, хірургічні інструменти з довгими маніпуляторами – електроскальпель, зшивач з титановою кліпсою, мікрощипці і ін. Один хірург працює з камерою, інший – з інструментами. На спеціальній лапароскопічній стійці розміщені електронні прилади, які виконують різноманітні функції – підсвічують, підкачують вуглекислий газ у черевну порожнину, здійснюють відеозапис операції та ін.
– Операції через проколи без розрізу, – каже Андрій Махніцький, – можна виконувати, якщо потрібно видалити жовчевий міхур, при запаленні жовчевого міхура, камінні та поліпах в ньому, при апендициті, при грижах різної локалізації, злуковій кишковій непрохідності, кістах яйників, аденомі простати. Також ми виконуємо видалення варикозно розширених вен на нижніх кінцівках з використанням міні-доступів для оптимального косметичного ефекту, пластику гриж сіткою будь-якої складності, малотравматичний апаратний метод видалення геморою та інше. Якщо у когось є подібні проблеми, до нас можна звертатись за консультацією у Збаразьку лікарню. Подивимось, продіагностуємо і дамо пораду, як діяти у кожному конкретному випадку. Головне, не затягувати з лікуванням. Іноді трапляються настільки запущені випадки, що лапароскопічний малотравматичний метод застосувати уже неможливо. Тобто байдужість людей до свого здоров’я призводить до плачевних наслідків, більшої можливості розвитку ускладнень як під час операції, так і у післяопераційному періоді. Лікування перетворюється у довгу і виснажливу боротьбу за життя, причому це потребує значних коштів.
Один із пацієнтів Андрія Махніцького та Ольги Матвійко пан Андрій, якому довелося випробувати на собі малотравматичний метод хірургічного втручання, відзначив: «Цим лікарям ледь за тридцять, але вони справжні майстри своєї справи. Мають не лише високоякісну фахову підготовку, але й дуже чуйно, уважно ставляться до пацієнтів, турбуються про їхнє виздоровлення. Я дуже їм вдячний за самовіддану працю, за уміння, якого вони досягли наполегливістю з любов’ю до професії».

Додамо, що Андрій Махніцький, щоб оволодіти лапароскопічним методом операційного втручання, закінчив спеціальні курси в Україні, стажувався на базі лікарні у польському місті Вроцлаві.

Джерело: Народне слово

 

Вибір читачів за тиждень

Відео