Агро-новини 28 листопада

Новини аграрного сектору.

Обсяги капітальних інвестиції у с/г зросли на 18,1% - Павленко

З початку року обсяги капітальних інвестицій у сільське, лісове та рибне господарство склали понад 17,2 млрд грн, що більше минулорічного показника на 18,1%", - повідомив Міністр аграрної політики та промисловості Олексій Павленко. Він наголосив, що значимість таких показників велика, враховуючи складність економічної ситуації в країні: загальний обсяг капітальних інвестицій в економіку знизився на 6%, у тому числі у промисловість - на 22,1%.

За словами Олексія Павленка, капітальні інвестиції у галузь сільського господарства зросли на 17,1%, у лісове господарство – на 65,2%, а у рибне господарство – у 2,3 рази.

"Крім того, збільшилась питома вага інвестицій у галузь сільського господарства у загальних обсягах капітальних інвестицій в економіку України - з 8,2% до 10,7%. Це дало можливість пригальмувати загальний спад обсягів інвестування", - наголосив Олексій Павленко.

За матеріалами МінАПП

Україна може замістити російську агропродукцію на турецькому ринку 

У випадку припинення поставок російської аграрної продукції в Туреччину, Україна може наростити власні поставки пшениці, кукурудзи, бобових, патоки, олії, ячменю, кондитерських виробів.

За підрахунками УКАБ, обсяги аграрного експорту РФ в Туреччину у 2014 році лише за топ-10 позиціями склали понад 78 млн доларів США. Зважаючи, що у багатьох позиціях Україна є конкурентом з Росією на глобальних ринках, вітчизняні агровиробники цілком успішно могли б замістити російські товари.

«Поглиблення співпраці з Туреччиною – це своєчасне рішення для подальшої диверсифікації ринків збуту української агропродукції внаслідок російського ембарго», - прокоментувала Олександра Ковальчук.

www.ucab.ua

Переробники молока констатують скорочення виробництва за підсумками року

Союз молочних підприємств очікує скорочення виробництва молочних продуктів за підсумками 2015 року на 6,28% до 1 655,3 тис. т порівняно з 2014 роком. Про це заявив під час конференції "Молочний бізнес-2015", яка відбулася напередодні, голова ради директорів Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський.

Виробництво суцільномолочної продукції скоротиться на 5% до 1 061,5 тис. тонн, сирів сичугових — на 2% до 179,1 тис. тонн, виробництво сухої сироватки і казеїну зросте на 2% до 38,9 тис. тонн. Також зросте виробництво плавлених сирів на 2% до 49,3 тис. тонн.

Виробництво спредів скоротиться на 19% до 68,9 тис. тонн, вершкового масла — на 11% до 101,7 тис. тонн, сухого молока — на 5% до 62,3 тис. тонн і молочних консервів — на 15% до 93,5 тис. тонн.

Нагадаємо, Союз молочних підприємств не бачить перспектив для українських виробників поставляти молочну продукцію в країни Європейського Союзу в 2016 році та заперечує твердження про те, що вартість молочної сировини в Україні більш низька порівняно з Європейським Союзом.

За матеріалами "Українські новини"

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео