Що рятує солдата на фронті?

Військовий психолог – про «містки», які ведуть вояка додому.

- Якщо постає загроза життю на передовій, якщо людина твереза, не сп’яніла, нема затримки з алкоголізацією роботи її мозку, то вона спасає своє життя, стверджує в Тернополі практикуючий військовий психолог, кандидат психологічних наук, президент Асоціації психодрами України Віктор Мозговий.

Психолог прибув на інструкторсько-методичний збір психологів, який проходив на базі Тернопільського обласного військового комісаріату, передає Доба. Навчання для фахівців з шести західних регіонів провів досвідчений експерт, який розповів як правильно організувати професійно-психологічний відбір мобілізованих військовослужбовців.

Психолог розповідає, що люди неправильно сприймають набір в армію.

- Сприймають так, ніби їх гонять як скотину на м’ясокомбінат! Це така дуже груба метафора, але в деякій мірі це є правда, і ми повинні зняти страх перед мобілізацією, страх перед смертю, страх перед невідомістю! Для цього ми повинні показати практично простий механізм, ресурсний механізм. Якщо людина буде думати про те, що вона вже повернулася звідти, що планує робити вдома, то в неї будується духовний місточок з Батьківщиною, зі своєю родиною – це дуже важлива психологічна річ. Якщо в неї постає загроза життю на передовій, то в даний момент, якщо вона твереза, не сп’яніла, нема затримки з алкоголізацією роботи її мозку, то людина спасає своє життя. У неї в правій півкулі сформована ця картиночка повернення додому, заради діточок, створення сім’ї, побачити своїх онуків, заради ремонту тощо. Якщо іде стресова ситуація загрози життю, то так спрацьовує у лівій півкулі, що людина спасається. Вона робить зовнішні алогічні дії, але спасається: іде коли треба, стрибає у ту ямку, де треба, і загалом рятує своє життя! Якщо ми ці речі доводимо на базі військкоматів фаховими психологами до наших мобілізованих, то знімаємо цей страх перед невідомістю і загрозою життю, – заявляє Віктор Мозговий.

Джерело: “Файне місто Тернопіль

 

Вибір читачів за тиждень

Відео