Тернополянка презентуватиме "Наукові пікніки" для Яценюка (відео)

Христина Білінська є головним координатором проекту "Наукові пікніки" у Тернопільській області. Громадська активістка щороку втілює у життя різні цікавинки, а невдовзі про "Наукові пікніки" по-тернопільськи дізнається прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Як перетворити власну ідею у розвиток цілого комплексу наукових знань? На цю та інші теми "Терен" поспілкувався з Христиною Білінською.

Деталі – у відео.


- Вітаємо Вас, Христино! Розкажіть, будь ласка, як виникла ідея створення "Наукових пікніків"?
- "Наукові пікніки" уже провадяться 3 роки поспіль, починався проект із Тернополя, так як наше місто - студентське, і це було доволі символічно. . Ми розпочинали проект 7 вересня 2013 року. Крім Тернополя, «Наукові пікніки» проводилися у Львові, Києві, Харкові та Луганську. У 2014 році до нашої команди координаторів долучилися з Луцька, Дніпропетровська та Кривого Рогу, а цього року - з Дубно та Одеси. Даний проект неодноразово відбувався в Польщі і після того був створений великий центр науки Коперника, великий науковий профорієнтаційний центр у Варшаві, спільно із міністерством освіти Польщі (який став прикладом для такого ж проекту у Тернополі - прим. авт.). Ми сподіваємось, що у нас також буде схожий центр науки, ми над цим працюємо. 
- Яка мета "Наукових пікніків"? 
- Мета нашого проекту - популяризувати науку, зробити її цікавою і видовищною. Сьогодні Україні потрібні винахідники. Ми думаємо, що саме завдяки проекту діти будуть мати мотивацію навчатись у природничих напрямках, і це в певній мірі закладе основу до зацікавлення наукою. Вже 4 грудня проект буде представлено на науковому форумі у приміщенні НСК "Олімпійський", де буде презентовано закон «Про молодь». Участь у заході візьме прем'єр-міністр України. Наш проект визнаний Міністерством одним із найкращих, фінансувався перші два роки польсько-американським фондом Вольності, цього року проект частково підтримало Міністерство молоді та спорту України, а також тернопільські підприємці і благодійники. 
- Як Ви створювали проект та що стало мотивацією до втілення "Наукових пікніків"?
- Розпочиналось усе із стажування Study Tours to Poland у Польщі. Програма розрахована на активних громадських діячів з України, Молдови, Білорусі та Росії. Двотижневе стажування дозволяє побачити, як формуються польські громадські організації, фундації, як формується їхнє суспільне середовище, як правильно писати гранти та працювати у такій сфері. 
- Як оцінюєте майбутнє проекту? 
- Ми готуємось до того, щоб зробити збірник наукових експериментів з біології, фізики, хімії. Це буде маленький посібничок для вчителів, як з підручних матеріалів показати ту чи іншу реакцію, провести науковий експеримент. 
- Яку мету ставите як організатор масштабного проекту?
-  Маємо на меті створити Клуб молодого винахідника, який працюватиме стаціонарно і круглорічно, де б діти могли прийти і подивитись на експерименти чи попрацювати з ними. Я думаю, що такий проект буде відбуватись у кожному місті України, також я бачу створення великого наукового центру, де б могли приїжджати діти з усієї України, щоб побачити справжню науку, науку, до якої можна доторкнутися.
Оксана СЛОБОДЯН
До слова, переглянути, як відбувались "Наукові пікніки" цьогоріч у Тернополі, можна за посиланням 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео