Українсько-американський арт-проект стартує у Тернополі (фото)

Двох митців з українським корінням, але з різною долею поєднав спільний мистецький проект, який наступного тижня відкривається у Тернополі.

- Михайле, обережно, дивись, щоб не випустив з рук, – скульптор Богдан Гірний подає художнику Михайлові Кузіву скульптуру чудернацького важкенького птаха. Обидва поступово виносять із машини свої роботи і кладють їх на підлогу зали Арт-галереї Національної спілки художників, що в Тернополі на вулиці Сагайдачного.

Богдан Гірний, наш земляк із Підволочиського району, тривалий час жив і творив у Нью-Йорку, працював провідним художником у відомій компанії, що виконувала складні та оригінальні інтер’єрні, фасадні і паркові замовлення. До Тернополя привіз скульптури, створені як у США, так і в Україні.

«Вирішили разом із Михайлом Кузівим зреалізувати спільний мистецький проект. Виставляємо на огляд і мої авторські твори - скульптури, і полотна Михайла, - розповідає Богдан Гірний. – Таке рішення прийняли, бо окремі наші роботи схожі за духом, ідеєю. Маю алегоричні скульптури, жанрові, на сакральну, духовну, філософську тематику. Працюю з різними матеріалами, експериментую з ними, використовую спеціальні, сучасні сполуки для відливів скульптурних форм».

Михайло Кузів каже, що виставці, яка зараз монтується, запропонував дати назву «Портал».

«Чому саме так? Бо портал – символ воріт, своєрідного переходу з минулого в сучасне і майбутнє, - пояснює митець. - Хотіли, щоб глядачі, дивлячись на скульптурні композиції Богдана та мої роботи, зрозуміли ідею одвічного коловороту в природі і неминучої зміни як Людини, так і Всесвіту. Отаке поєднання фарб, скульптурних форм дає свою ілюзію світла і простору, руху, спонукає глядача задуматися й шукати, бачити у цих космічних, дещо фантастичних образах свої асоціативні образи».

Михайло Кузів до виставки підготував понад півсотні полотен, але ще не знає, чи всі вони зможуть поміститися у галереї разом із роботами Богдана Гірного. Пан Богдан, до слова, привіз для експозиції 25 скульптур, виконаних в оригінальній авторській техніці. 

Зараз автори виставки, яка має стати непересічною подією у мистецькому житті Тернопільщини, скрупульозно шукають краще поєднання скульптур і живописних полотен, встановлюють відповідне освітлення, щоб у середу, 2 грудня, коли у 15-й годині відкриється виставка, кожен елемент експозиції був співзвучним загальному настрою творчих робіт і тих, хто прийшов на них подивитися.                                                                     

 Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео