Агро-новини 30 листопада

Новини аграрного сектору.

Експорт живої худоби зріс на 66%

За результатами Держстату, протягом дев’яти місяців 2015 року Україна експортувала 34,5 тис. голів ВРХ, що на 66% перевищує показники попереднього року. Жива вага поставленої худоби склала  10 тис. т.

Найбільшим ринком збуту ВРХ був Єгипет, до якого було реалізовано 71% загального обсягу цієї продукції. В Азербайджан за даний період було поставлено 5,8 тис. голів, а в Узбекистан – 1,9 тис. Також українська худоба продавалася до Сирії, Казахстану та Росії.

Причиною зростання обсягів реалізації на зовнішні рики стало те, що експортери пропонували вищу ціну за ВРХ, ніж вітчизняні м’ясопереробні підприємства.

www.ucab.ua

Цінова ситуація на аграрному ринку за листопад

   Пшениця.  Внутрішні ціни на пшеницю продовжили зростаючий тренд: на 50 грн./т зросли ціни на продовольчу пшеницю й на 90-150 грн./т на фуражну пшеницю на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт (табл. 1). Чинниками росту залишаються: опасіння за майбутній врожай пшениці в Україні та знецінення національної валюти. Останнє відбувалося здебільшого на готівковому «чорному» ринку валюти, тоді як офіційний курс долара до гривні був стриманішим.

В поточному маркетинговому році озимої пшениці посіяно 91% від прогнозу. Регіони, що сіяли раніше отримали сходи на площі 10-60%, ті що сіяли пізніше очікують сходи, але більшість господарств вже обраховують потреби на проведення пересіву значного обсягу площ.

На минулому тижні відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння з учасниками зернового ринку на 2015/2016 маркетинговий рік, де передбачено загальний обсяг експорту пшениці усіх класів (16, 6 млн тонн) та його поквартальний розподіл. На сьогодні, уже експортовано більше половини із запланованого обсягу.

Ціни на українську пшеницю в портах Чорного моря знизилися на пшеницю другого класу на 1 $/т та підвищилися на 2 $/т на пшеницю 3 класу та фуражну.

  Ячмінь.  Ціни на ячмінь на минулому тижні змін не зазнали, адже торгівля цією культурою майже не ведеться. Відбулося зменшення цін а на умовах поставки FOB – мінус 1 $/т (табл. 2). Останнє зумовлено скороченням експортних програм по ячменю.

  У листопаді посіяно всього 82% запланованих площ під ячмінь.

Рівень цін на ячмінь фуражний в Україні та в світі

Ціни на ячмінь утримуватимуться на досягнутому рівні або ж зростатимуть услід за цінами суміжних ринків.

Кукурудза. В Україні збирання кукурудзи знаходиться на завершальному етапі, обмолочено 93% прогнозованих площ, намолочено 21,1 млн тонн зерна з середньою врожайністю 55,4 ц/га проти 58,9 ц/га минулого року.

  Девальваційні процеси в країні, нарешті відобразилися на ринку кукурудзи, ціни на яку були останнім часом інертні порівняно з цінами пшениці. Новий врожай, хоч і очікується на нижчому рівні, але ж саме зараз традиційно триває масовий збут культури, досить часто – безпосередньо з господарств, оскільки аграрії гостро потребують обігових коштів.

 Соняшник. За тиждень ціни на український соняшник продовжили зростати у тому ж темпі, що позаминулого тижня. Незважаючи на сьогоднішній рівень цін, пропозиції соняшнику від аграріїв стримані, а попит на соняшник залишається високим. Надає підтримку цінам девальвація гривні, яка особливо виражена на готівковому «чорному» ринку валюти.

   Ріпак. Верхня межа ціни на ріпак зросла на 100 грн./т.

Зростання цін, головним чином спричинено девальваційними процесами в країні. Торгівля ріпаком майже не ведеться.

На наступному тижні прогнозується збереження сьогоднішнього рівня цін.

Соя. За минулий тиждень внутрішній ринок сої був активним, ціни зростали під впливом девальвації гривні.

Ціни зросли на 200-300 грн./т, експортні ціни залишились без змін. Попит на ринку залишається високим, а фермери ще пам`ятають минулорічну ситуацію з курсом, який штовхав закупівельні ціни вгору і тому продовжують стримувати продажі сподіваючись на подальше зростання цін.

Як ми вже зазначали, з одного боку на ціни тиснуть високі обсяги світового виробництва та запасів, а з іншого, підтримку цінам надає відносно низький врожай сої в Україні та девальваційні процеси. Тепер додався ще один чинник підтримки українських цін – ускладнення відносин між Туреччиною та Росією. За умови введення ембарго, український експорт сої (і не тільки) до Туреччини збільшиться.

www.auu.org.ua

Найбільший імпортер українського сиру - Казахстан

За останні десять років в Україні спостерігається значне падіння виробництва сиру. В першу чергу, це відбувається за рахунок зниження експорту. При цьому у поточному році найбільшим імпортером українського твердого сиру виступив Казахстан.

Про це під час виступу на VIII Всеукраїнській конференції "Молочний бізнес-2015" заявив голова правління ПАТ "Дубномолоко" Олег Волошин.

"У 2005 році 84% експорту сиру припадало на поставки до Росії. На сьогодні, згідно з статистикою, в цю країну відправлено не більше 5% сирів. Тому основною експортною можливістю для держави є ринок Казахстану. За офіційними даними, на сьогодні туди поставляється 61% від всього українського експорту, що приблизно дорівнює 30 тис.т. Тоді як весь ринок Казахстану, за нашими даними, споживає 15-17 тис. тонн сиру. Куди направляється решта продукції – залишається загадкою" – розповів О. Волошин.

Тим не менш, якщо взяти загальні обсяги українського виробництва, то вони суттєво скоротилися – зменшилась як сама переробка молока, так і зацікавленість підприємств у даному напрямку. Говорячи відмітив декілька тенденцій, які можна буде побачити у найближчі роки.

"По-перше, відбудеться подальше скорочення імпорту сирів, адже на сьогодні поставки вже зменшились у 2-3 рази. Наступний момент – це велика питома вага сирного продукту – до 30% продажів у нашій державі припадає саме на цей сегмент. Третя тенденція – низька активність гравців ринку, зокрема, переробників, що не дає можливостей для розвитку різних категорій продуктів, та промоції їх споживання" – констатував він.

agroconf.org

 Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео