Володимира Барну віншували у тернопільській філармонії (фото)

Творчий вечір поета, журналіста, літературознавця Володимира Барни з нагоди 40-річчя творчої діяльності відбувся у тернопільській обласній філармонії.

У творчому доробку Володимира Барни – вірші, наповнені як рядками громадянського звучання, так і лірикою. Зокрема, це збірки «В долонях Всесвіту», «Бескиди», «Пейзажі душі», «Моє Опілля» та інші.

Твори Володимира Барни перекладалися польською, іспанською, англійською, білоруською, російською та мовою есперанто. Письменник видав і книжку публіцистики «Лемківщина у серці моїм», краєзнавчі альманахи про окремі райони Тернопільщини.

Незмінна ведуча творчих імпрез, заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук нагадала присутнім, що свого часу Володимир Барна обирався головою Тернопільського обласного Товариства «Лемківщина», членом Управи Світової федерації лемків, очолював Тернопільську обласну організацію Національної спілки письменників України. Також Володимир Барна був відповідальним секретарем Національної спілки письменників України. 

Його нова сторінка творчості розпочалася з моменту співпраці із тернопільським композитором, лауреатом премії імені Володимира Вихруща та обласної мистецької премії імені Соломії Крушельницької, заслуженим діячем мистецтв України Юрієм Кіцилою. Манера творчості композитора, властиве йому вміння відчути і передати в музиці усі тонкощі поетової душі, надала ліриці Володимира Барни новий музично-пісенний відтінок. Сьогодні у творчому доробку Юрія Кіцили та Володимира Барни 23 романси. Запрошені на авторський вечір Володимира Барни отримали унікальну можливість вперше почути частину із цих музичних творів. А прекрасний супровід камерного оркестру «Гомін» Тернопільського музичного державного училища імені Соломії Крушельницької під керівництвом Юрія Кіцили став своєрідним музичним тлом вечора. 

Звертаючись до присутніх у залі, Володимир Барна сказав, що ніколи не думав, що після видання книги «Вибране», де надруковані його верлібри, він знову повернеться до того, що починав у студентські роки.

«Зрештою, те, що зараз відбувається у моїй творчості, очевидно, має певний сенс, - сказав поет. - Але я водночас прекрасно розумію ціну відповідальності за слово, за те, що у нього вкладаєш, і яка енергетика йде від тебе до читача, до тих, які проймаються і словом, і тим духом, що притаманний тобі. Завжди, коли спілкуюся з читачами, намагаюся бути відкритим, щирим. І тішуся, коли вони відповідають взаємністю».

Творча доля звела Володимира Барну з відомим українським поетом-піснярем, лауреатом міжнародних премій, заслуженим діячем мистецтв України, народним артистом України Андрієм Демиденком.

Автор сотень поезій, редактор-упорядник белетристичної спадщини Михайла Грушевського, академік, професор, лауреат міжнародних премій, не вагаючись, прибув на творчий вечір Володимира Барни.

«Безмежно втішений, що, дякуючи моєму побратиму і творчому другу Володимиру Барні, я водночас вшановую і тернопільську землю. Володя - «людина-оркестр», енергетичний, сонячний вулкан. Знаєте, бувають хороші митці, але нікчемні люди. Бувать хороші люди, але – нікчемні митці. Володимир Барна дуже гармонійно почувається у цих двох іпостасях хорошої людини і хорошого митця», - переконаний Андрій Демиденко.

Пан Андрій подарував залу кілька своїх творів, в тому числі й написаних під час Майдану. Зокрема, гості творчого вечора щирими оплесками подякували поету за вірш «А на Хрещатику, а на Грушевського…», уперше опублікований в тернопільському альманасі «Освітянська скриня», випуск якого присвячений Небесній Сотні.  

Пісні Андрія Демиденка виконали й артисти обласної філармонії.

А завершальним мажорним акордом поетично-пісенної імпрези, як щира подяка Володимиру Барні від усього залу, стало багатоголосе  «Многа і благая літа».                                                         

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео