Загроза для бізнесу Тернопільщини

З 1 січня 2016 року почне діяти продовольче ембарго РФ щодо України, якщо Москві не вдасться домовитись зі своїми партнерами про додаток до договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС. Про це заявив глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв.

– Має бути прийнято юридично зобов'язуючу угоду трьома сторонами, або як якийсь додаток до договору про ЗВТ Україна-ЄС, або в якості окремого документа, в якому було б прописано юридично зобов'язуюче зняття наших ризиків, пов'язане з техрегулюванням, ветеринарним і фітосанітарним контролем, з митним регулюванням, з небезпекою неконтрольованого припливу товарів з третіх країн через Україну до нас", - сказав Олексій Улюкаєв.

За його словами, Москва заявляла про це Києву неодноразово протягом року.

- Ми дали проект відповідного документа нашим колегам і хотіли б отримати не загальні розмови, а юридично зобов'язуючий документ, - зазначив міністр.

Він додав, що Росія пропонує ввести перехідні періоди, проте «поки що сигнали від колег скоріше негативні».

Якщо не вдасться домовитись, з 1 січня набуває чинності відповідна постанова уряду РФ, яка запровадить звичайний режим торгівлі відносно України і режим продовольчого ембарго.

Оцінка його впливу на економіку Росії принципово не вплине.  Що ж стосується України, то наш бізнес від такого «табу» постраждає. Зокрема, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду наголосив, що у  2016 році ми втратимо  близько 600 млн. дол. у зв'язку з забороною Росії на ввезення продовольства.

Хоч і Україна за останні три роки втричі скоротила залежність від російського ринку – з 35% до 12,5%, та все ж бізнесові відносини досі існують. Навіть у Тернополі деякі компанії продовжують співпрацювати з РФ.

Так станом на 1 жовтня 2015 року зовнішньоторговий оборот Тернополя з Російською Федерацією становить 5302,7 тис. дол.  Щоправда, у порівнянні з відповідним періодом  2014 року, він зменшився на 4859,1 тис. дол. або в 1,9 раза.

Що ж стосується власне експорту товарів до Росії, то він становить 3335,2 тис. дол. Попри такі доволі значні суми, ембарго для наших підприємців небезпеки не несе, адже в основному вони експортують у Росію товари промислового характеру, а не продукти харчування.

За даними управління економіки, промисловості та торгівлі Тернопільської міської ради, місцевий бізнес доставляє в Росію такі товари, як гранітну плитку, прожектори, світильники, системи поверхневого водовідведення, фітинги пластмасові. Тобто все те, що не входить до переліку заборонених товарів. Тому в разі впровадження ембарго підприємці Тернополя особливих змін не відчуватимуть.

А от з Тернопільщиною в цілому ситуація сумніша. За даними управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Тернопільської обласної державної адміністрації, всього частка експорту за січень-вересень поточного року в Російську Федерацію складає 5,34 %, а це 22,8 млн. гривень. З них 73,2%  саме продукти харчування (переважно м'ясо). Ще 18,4% - припадає на експорт меблів, 1,6% - на скло тощо. Тобто якщо Росія таки запровадить ембарго на продукти харчування, то Тернопільщина понесе збитки ціною не одного мільйона гривень. Нашим підприємцям уже зараз слід задуматися про альтернативний ринок збуту, в іншому випадку на економічну «погоду» області чекатимуть фінансові катаклізми.

Цікаво знати

У порівнянні з 9 місяцями 2014 року імпортні надходження з Російської Федерації до Тернополя  зменшилися в 1,7 раза або на 1380,3 тис. дол. і становлять 1967,5 тис. дол.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео