1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

У Тернопільській області за період епідспостереження з 1987 року і за 10 місяців 2014 року виявлено 1752 ВІЛ-інфіковані особи, з них ВІЛ-інфекція виявлена у 126 вагітних. 147 дітей народилось від ВІЛ-інфікованих матерів, 4 дітям встановлено діагноз СНІД.

За матеріалами тернопільського обласного комунального “Центру профілактики та боротьби зі СНІД” в нашій області, як в цілому по Україні, значно активізувався статевий шлях передачі. Ризик заразитись вірусом імунодефіциту у кожного однаковий. Проте, кожна людина має право знати більше про СНІД, щоб вберегти себе та своїх рідних.

В умовах війни ситуація по СНІДу в області загострюється, зазначає Тамара Буртняк, адже до нас прибувають і ВІЛ-інфіковані переселенці, і не всі стають на облік.

- В нас народила ВІЛ-інфікована жінка з Донецька, ще переселенці прибувають, і в умовах війни ситуація буде ускладнюватися, але таким людям потрібне тільки бажання стежити за своїм здоров’ям, - наголошує лікар. – Треба стати на облік в наш центр і періодично обстежуватися. Усі навіть вартісні обстеження у нас безкоштовні. Ліками наш центр також повністю забезпечений.

Слід нагадати, обстеження на СНІД безкоштовні, анонімні. Для обстеження на ВІЛ необхідно здати кров з вени. Обстежитись на СНІД можна в обласному "Центрі профілактики та боротьби зі СНІД" , вул. Купчинського, 8, а також в будь-якому лікувально-профілактичному закладі області.

Довідки та консультації можна отримати за телефоном: 23-18-65 або 51-15-62.

Довідково:

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

З того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Вибір читачів за тиждень

Відео