Місцеві ради Тернопільщини не поспішають ділитись інформацією про бюджет (відео)

Ситуація з отриманням відповідей на запити щодо бюджетів місцевих рад Тернопільщини цьогоріч краща, ніж у попередні роки, але все одно далека від поняття «прозорість». Представники коаліції громадських організацій «Своє» представили результати моніторингу доступу громадян до інформації про місцеві скарбниці. Їх цікавили обласний, 17 районних, 17 селищних та 18 міських бюджетів.

Активісти просили надати їм копію бюджету на 2015 рік з усіма додатками, які зміни вносились у нього, коли затвердили і чи було громадське обговорення документу. Також їх цікавило, чи звітували чиновники перед громадою про використання бюджетних коштів.

Відповідь надали на 56 запитів, 15 – проігнорували.

Ольга Мазаєва, юрист коаліції громадських організацій «Своє»: «Майже 80% випадків, коли респонденти не читають досконало запити. Тобто подають нам море лишньої інформації – копії бюджетних запитів, копії протоколів бюджетних комісій. Тобто інформацію, яка не запитувалась. Це – зайва макулатура та зайві витрати на друк».

Проте є випадки, коли замість детальної інформації активісти отримували відписки. Одні органи влади написали, що інформація про бюджет публікується на сайті чи у газеті, а інші шукають причини взагалі її не надавати.

Ольга Мазаєва, юрист коаліції громадських організацій «Своє»: «Немає жодних підстав вимагати оплати, тому що не запитувалось нічого такого, де потребувалось більше, ніж 10 сторінок. По-друге, не вказана сума. І написано це трішки в ультимативному тоні. Крім того, взагалі – перл: «Також на підставі ч. 3 ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Великобірківська селищна рада просить ТМО «Нівроку» обгрунтувати клопотання про термінове опрацювання запиту, а саме – надання інформації у 5-денний строк». Стаття 20 Закону містить обов’язкові та спеціальні норми. Тобто обов’язкова норма: частина 1 вказує про те, що розпорядник інформації надає відповідь на запит протягом 5-денного терміну з моменту його отримання».

Найкраще з активістами листуються Тернопільська обласна рада та обласна державна адміністрація. Ці органи влади надіслали копії усіх запитуваних документів і надали вичерпну інформацію.

Джерело: ТМЦ.ІНФО

 

Вибір читачів за тиждень

Відео