Як живуть тернопільські безхатченки? (Відео)

"Терен" розпочинає нову рубрику «Журналістські розслідування». Життя та заробіток безпритульних - перша тема, яку ми вирішили дослідити.

Безхатченків сьогодні можна побачити у різних куточках нашого міста, та чи справді вони не здатні себе матеріально забезпечити? Ми вирішили перевірити, скільки заробляє безхатько, як тернополяни ставляться до безпритульних та чому «бомжі» виходять на вулиці і просять милостиню. 
Запросивши підставну особу, молодого хлопця, ми перетворили його на безхатька. 
Оскільки безхатченки "присідають" і просять там, де найбільший потік людей, разом із імпровізованим жебраком вирушили просити милостиню на жваву вулицю Шептицького в обідню пору. «Чергували» там годину. Наш «бомж» присів на асфальт і простягнув руку, очікуючи подаяння.

Раз за разом люди кидали дрібні гроші, інколи перепитували «жебрака», чи хтось його не побив, чи він здоровий тощо.
Виявляється, якщо жебрак не порушує громадського порядку, поліція до нього претензій не має. А забрати у відділок чи написати адмінпротокол може тільки у випадку, якщо безхатько поводить себе агресивно та порушує права інших людей.

Взаємостосунки правоохоронців і безхатченків коментує речник УМВС України у Тернопільській області Сергій Крета:

:

"5 років тому уповноважений з прав людини Верховної Ради заборонив працівникам міліції будь-де на території України затримувати людей без постійного місця проживання, так званих бомжів, оскільки це є порушенням прав людини. Правоохоронці можуть нести відповідальність за дії чи вчинки безпритульних тільки у випадку, якщо ті скоїли адміністративне чи кримінальне правопорушення".
«Терен» поцікавився, хто ж може допомогти вибратись з кабали безпритульності. Отож, люди без постійного місця проживання можуть звертатись у соціальні служби, які зобов'язані відгукнутися і допомогти. Такі соціальні служби покликані супроводжувати весь процес підготовки бомжа до його соціалізації - від знаходження житла до можливості працевлаштування. 
Директор тернопільського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Тетяна Горбоніс коментує:

"Якщо є такі люди, які знаходяться сьогодні без даху над головою, які перебувають у складній життєвій ситуації, вони можуть звернутись до нас у міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Їм буде запропоновано соціальний супровід, який буде передбачати надання інформаційних, юридичних, соціально-економічних послуг, сприяння у виробленні документів тощо".
Давати милостиню чи ні - питання кожного особисто. Одні й справді виходять з простягнутою рукою через потребу, інші, найчастіше під виглядом інвалідності, йдуть на вулиці, як на роботу.

Протягом години наш «безхатько» заробив 24 гривні 45 копійок, 2 булочки, літрову пляшку води та 1 цукерку… 
Деталі - у відео.

 
Оксана СЛОБОДЯН

Вибір читачів за тиждень

Відео