Тернопільщина стає ближчою до людей з обмеженими фізичними можливостями

Завтра, 3 грудня, весь світ відзначає Міжнародний день інвалідів.

Україна, як і більшість країн світу, намагається максимально допомогти тим, хто цього потребує. І не на останньому місці серед складнощів, що супроводжують життя людей з обмеженими фізичними можливостями, є пошук роботи.

Тернопільський обласний центр зайнятості теж докладає зусиль для допомоги в працевлаштуванні або відкритті власної справи осіб з інвалідністю.

"Якщо до обласної служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звертаються особи з інвалідністю (а серед них є й учасники антитерористичної операції), то їм сприяють у підборі підходящої роботи відповідно до їхніх професійних знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації з урахуванням побажань цих людей. Організовують для них також й професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації, надають профорієнтаційні, профінформаційні послуги, залучають до посильної тимчасової зайнятості, пропонують започаткувати власну справу, навчають навичкам роботи на комп'ютері, техніці пошуку роботи та самопрезентації", - каже Петро Химейчук, директор обласного центру зайнятості.

За час роботи тернопільського обласного ЦЗ вдалося забезпечити роботою 352-ох інвалідів. 12 безробітних з інвалідністю виявили бажання започаткувати власний бізнес. 14 безробітних інвалідів забезпечені роботою за допомогою служби зайнятості завдяки компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Ще 84 пройшли професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації.

Наразі, ще 309 осіб з обмеженими фізичними можливостями перебувають на обліку в обласному ЦЗ, їм активно шукають роботу.

На проблеми військових, що повернулись з зони АТО інвалідами, звернула увагу відомий тернопільський волонтер Лілія Мусіхіна.

Цьогоріч 7 демобілізованих учасників АТО з числа інвалідів звернулися до обласного ЦЗ. Із них 3 особи вдалося працевлаштувати. А загалом до центрів зайнятості Тернопільщини звернулися 529 демобілізованих військових. 80 вже забезпечені місцями праці, з них 37 зайнялися підприємництвом. Крім того, 26 учасників АТО підвищили кваліфікацію на курсах цільового призначення з основ підприємництва. Ще 5 осіб проходили стажування безпосередньо на робочих місцях.

Зараз ще 407 демобілізованих воїнів офіційно стоять на обліку в ЦЗ. Труднощі щодо їхнього працевлаштування пов’язані з недостатньою кількістю вакансій, бажанням учасників АТО працевлаштуватись на вільні робочі місця з високою заробітною платою (понад 3 тис. грн). Частина з них, насамперед, потребує медичної та психологічної реабілітації. Лише третина опитаних демобілізованих готова негайно приступити до праці, кожен четвертий – через місяць і кожен третій – аж через півроку.

Усі труднощі, що їх проходять особи з обмеженими фізичними можливостями при працевлаштуванні чи відкритті власної справи, насправді, не такі страшні, як здається на перший погляд. Як і кожен з нас, такі люди потребують лише підтримки та віри в їхні сили. А це – дар безкоштовний і, головне, завжди повертається щирою вдячністю та гарним настроєм.

Тамара КОБЛИК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео