Агро-новини 3 грудня

Новини аграрного сектору.

Вартість сирого молока в Україні за місяць зросла майже на гривню

Сировинний ринок України серйозно «розігрівся» у листопаді: багатьом переробникам не вистачає обсягів молока для задоволення власних потреб, тому закупівельні ціни на сировину швидко ростуть.

Про це з посиланням на Державну службу статистики, повідомляє «Інфагро».

Зокрема, статистики опублікували підсумки виробництва молока в Україні у жовтні.

Так, випуск молока зменшився на 11,9% до 883,4 тис. тонн в порівнянні з вереснем і на 4,7% — в порівнянні з жовтнем 2014 року. За 10 місяців виробництво молока в Україні скоротилося на 4,4%. Поголів'я корів скорочується, але вже не так значно, як влітку. 1-го листопада в країні налічується 2238 тис. голів, що на 5,2% менше, ніж на аналогічну дату 2014 року. З початку листопада ціни на сировину в Україні стрімко рухаються вгору.

Спотова сировина росте на тлі збільшення вартості сирого молока і біржових товарів. З урахуванням поточних цін виробляти багато видів продукції стає нерентабельно, тому «низові» заводи будуть переходити на варіант перепродажу молока. На закупівельну вартість сировини це практично не матиме впливу, а от кількість спотових пропозицій має збільшитися, тим самим знявши напругу з первинного ринку.

«Інфагро».

Українська соняшникова олія стає фаворитом світового ринку

У поточному сезоні на олійному ринку України, крім необхідності забезпечити сировиною постійно зростаючі потужності (не менше ніж на 60%), з'явився ще один важливий фактор — це необхідність забезпечити світовий ринок соняшниковою олією. 

Про це повідомила провідний експерт олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко.

За її словами, причин декілька, це і протистояння між Туреччиною і Росією, через якого попит з боку Туреччини на «іншу за походженням» соняшникову олію різко виросте.

«Крім того, виробництво пальмової олії в Малайзії та Індонезії може скоротитися. Це може спричинити за собою скорочення експорту пальмової олії, як мінімум на 10%, а це не багато не мало, близько 4,7 млн тонн. У цьому випадку світовому ринку, щоб покрити імпортний попит на олії необхідно буде знайти заміну», — повідомила вона.

agravery.com/uk/post

Мінфін пропонує скасувати спецрежим ПДВ і пільги для аграріїв

Міністерство фінансів України оприлюднило проект податкової реформи, згідно з яким пропонується скасувати дію спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) для аграріїв. Згідно із  презентацією, базова ставка ПДВ запланована на рівні 20%, під час експорту - 0%.

Загалом у рамках реформи податок на прибуток, ПДВ, податок на прибуток фізосіб та єдиний соціальний внесок планується встановити на одному рівні - 20%.

Крім того, скасовується пільга з неоподаткування будівель і споруд сільськогосподарських виробників.

Пропонується стягувати до 3% мінімальної заробітної плати (у 2015 МЗП становила 1,218 тис. грн) за 1 кв. м площі.

Зміни також стосуються і спрощеної системи оподаткування (ССО). Пропонується запровадити три групи платників податків, які мають право застосування ССО. Зокрема,

сільгосптоваровиробники, у яких частка сільгоспвиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75%, ставка податку залишається на рівні 0,09-1,35% нормативної грошової оцінки 1 га землі, а обсяг доходу не перевищує 2 млн грн.

Право застосування спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб скасовується.

За матеріалами Interfax

 Огляд підготував Орест Сарматський

                                                                    

Вибір читачів за тиждень

Відео