Пам’ятну дошку Андреєві Шептицькому освятить Глава Української греко-католицької церкви (фото)

Молебнем за мир і Боже благословення для українського народу, а також пішою ходою зі свічками завершать у Тернополі святкування Року Митрополита Андрея Шептицького.

Нагадаємо, його оголосили на честь 150-річчя від дня народження праведника. Із цієї нагоди у четвер, 10 грудня, до нас приїде Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав Шевчук. Він очолить Літургію і візьме участь у святкуванні.

Це - «світлий образ», адже дошка – біла

- Коли я запрошував Блаженнійшого Патріарха у Тернопіль, він відгукнувся дуже радо, - говорить архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк. – Він сказав: «Я вже відкривав пам’ятники у Львові та Івано-Франківську, пам’ятну дошку у Коломиї. І буду радий закінчити Рік праведника українського народу у Тернополі». 

Свята Літургія в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці розпочнеться о 16 годині. Триватиме служба близько 30 хвилин. Після цього віряни на чолі із Блаженнійшим і святими отцями пройдуть ходою зі свічками центральною частиною Тернополя до Української гімназії, що на вулиці Коперника. На будівлі найстарішого навчального закладу Тернополя відкриють і освятять пам'ятну дошку Андреєві Шептицькому.

- Автором меморіалу є скульптор Олесь Маляр. Пам'ятну дошку виготовили за сучасними технологіями. І вона, думаю, стане окрасою будівлі та всього міста, - розповідає голова організаційного комітету заходу Вадим Перець. – Це направду «світлий образ», адже дошка – біла.

До речі, Олесь Маляр є автором пам’ятної дошки В’ячеславові Чорноволу, пам’ятника Іванові Горбачевському. А нині завершує роботу над пам’ятником земляку Ігорю Гереті.  

Перекриють лише вулицю Коперника

- Під час урочистостей у гімназії також відбуватиметься філателістична виставка. Там представники «Укрпошти» погасять спецконверт і марки, випущені з нагоди 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького, - додає Вадим Перець. – Свято має бути дійсно грандіозним, а подія - значимою для Тернополя.

Святослав Шевчук, за словами організаторів дійства, планує поспілкуватися з учнями та їхніми батьками, як це робив рівно 114 років тому під час свого візиту у Тернопіль Андрей Шептицький. Присутнім також покажуть уривок із спеціальної програми «Три молитви Митрополита». Участь у ній братиме Галицький камерний оркестр.

- Діти мають отримати поклик через слово Святослава, - каже автор мистецької програми, поет і громадський діяч Олег Герман. – Це буде не просто перегук часу з подіями, коли Андрей Шептицький перебував у Тернополі. Це – історична подія.

До слова, колона вірян йтиме пішохідною зоною – через вулицю Сагайдачного, скверик на бульварі Тараса Шевченка, вулицею Кульчицької, аби не заважати руху транспорту. Перекриють для автомобілів лише вулицю Коперника, коли там освячуватимуть меморіальну дошку.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото - автора і надане організаторами

 

Вибір читачів за тиждень

Відео