Сьогодні тернополянкам у гості ходити не можна

4 грудня відзначають свято Введення, яке знаменує собою початок зимового циклу обрядовості. Після Введення йде низка дуже популярних у народі свят: Катерини, Андрія, Варвари, Сави, Миколи, Ганни, Новий рік, Різдво та Водохреща.

У церковному календарі Введення в храм Пресвятої Богородиці – одне з найбільших православних свят. До цього дня потрібно завершити всі сільськогосподарські роботи. Дуже великим гріхом після Введення вважають копання або ж розпушування землі.

Цього дня категорично заборонено прати білизну, шити, копати землю, бо Господь відпускає на землю душі праведних, щоб вони могли побачити, «увидіти», своє тіло. Звідси ще одна назва свята – Видіння.

Також є забобони, пов’язані зі святом Введення. Вважали, хто першим цього дня зайде до хати, той буде «показником», тобто тим, що приносить добро або якесь лихо. Сусіди намагалися зранку не заходити одні до одних у гості, щоб потім не було нарікань, що це вони принесли в дім нещастя. Коли на Введення до хати першим ввійде молодий, гарний, здоровий чоловік із грошима, то це хороша прикмета – весь рік у домі будуть усі здорові й вестимуться гроші. Коли до хати зайде жінка і щось позичатиме – поганий знак, пише «Вголос».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео