"Війна в Україні надовго", - Арсен Гудима (відео)

У Тернопільському медуніверситеті відбувається науково-практична конференція «Актуальні питання бойових ушкоджень». Її учасниками є провідні медики з багатьох міст України.
Про те, які знання необхідні сьогодні медикам у умовах війни, "Терен" запитав у доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ ім. І. Горбачевського Арсена Гудими.

- Пане Арсене, чи справді сьогодні військова медицина така актуальна?

- Хочу розпочати з того, що Україна приречена на багаторічну війну, тобто війна у нас буде тривати дуже довго, і я навіть не можу передбачити час, коли вона спиниться. Ми на неї приречені, тому що ми знаходимось зараз на стику двох культур: з одного боку, представляємо культуру Європи з її демократичними цінностями, з іншого боку є Російська Федерація, яка живе за іншими законами. Тому війна в Україні на довготривалий період, і навіть не тільки в зоні безпосередніх військових зіткнень, а й в мирних регіонах. Будь-де ми можемо мати зараз справу з вогнепальним пораненням, тому сьогоднішня наша конференція присвячена тематиці вогнепальної рани, яка ввійшла в мирне життя. Будь-який лікар будь-якої лікарні може зіткнутися з цим. Ці рани характеризуються певною специфікою, потрібно вміти їх діагностувати і правильно лікувати. На превеликий жаль, коли була розвалена українська армія, так само була розвалена військова медицина і підготовка студентів у вищих медичних навчальних закладах. Зникла повністю військо-польова хірургія, тому студенти практично не володіють основними азами знань. Тому на конференцію запрошені ключові науковці з України, які постійно працюють з вогнепальними пораненнями. 

Кожен рядовий медик України може стикнутись з вогнепальною травмою, є її вірогідність за викликом швидкої допомоги. Це пов'язано з тим, що значна кількість зброї зараз знаходиться на території України.

Я думаю, що зросте рівень терористичної загрози, щоб дестабілізувати життя в Україні, і тому ми повинні бути готовими до дій в умовах подібних викликів. Що стосується безпосередньо медиків, то це насамперед вміння надавати допомогу при вогнепальних пораненнях. 
Детальніше у відео.


Оксана СЛОБОДЯН

 

Вибір читачів за тиждень

Відео