Іменинники та події 5 грудня на Тернопільщині

Теодозій Ридлицький (1937  с. Велика Березовиця Тернопільського району) - майстер спорту СРСР з греко-римської боротьби. Звання майстра спорту СРСР з греко-римської боротьби присвоєно у 1966 році. Багаторазовий переможець ДСТ "Спартак" з греко-римської боротьби та Всеукраїнських змагань із зимового плавання.

Кирил (в миру Михайлюк Михайло, 1963,  с.Шейків Монастирецького району) = єпископ Закарпатський УАПЦ У 1988 році рукоположений на священика. У серпні 2003 року у Свято-Володимирському соборі міста Києва хіротонісований на єпископа Ужгородського і Закарпатського та призначений керуючим Закарпатською єпархією УПЦ КП. 24 грудня 2014 р. прийнятий у юрисдикцію УАПЦ, призначений керуючим Закарпатською єпархією УАПЦ

Оксана Габруська (1970, м.Тернопіль) - телеведуча, шеф-редактор відділу новин та інформації телекомпанії «TV-4». Від 1998 р. – шеф-редактор відділу новин та інформації телекомпанії «TV-4». Нагороджена численними грамотами та відзнаками.

5 грудня в історії Тернопільщини:

1754 - король Авґуст ІІІ у Варшаві, на прохання власника Гусятина Антонія Міхала Потоцького, надав місту право на проведення 2-х ярмарків

1965 -  у розмові з першим секретарем ЦК КПУ П.Шелестом начальник Управління КДБ по Тернопільській області Л.Ступак зазначив, що в полі зору органів держбезпеки перебуває близько 30 тисяч членів ОУН-УПА та їх прибічників.

1996 - в м.Кременець відбулася науково-практична конференція, присвячена 100-річчю від дня народження композитора М.Вериківського.

2001 року - в Україні відбувся перший Всеукраїнський перепис населення. За його даними на території Тернопільської області проживали 1 142 416 осіб.

2013 - У Тернополі за фактом блокування будівлі облдержадміністрації відкрито кримінальне провадження.

Вибір читачів за тиждень

Відео