В Тернополі оселилися «Акваріум» та «Синдром листопаду»

Книги «Акваріум» Олексія Чупи та «Синдром листопаду» Вікторії Амеліної вчора з’явилися на полицях місцевих книгарень. Аби презентувати свої творчі новинки і просто поспілкуватися з читачами, автори завітали в книгарню «Є».

Нові романи Чупи та Амеліної не схожі між собою, хоча презентують їх автори в парі. Поєднує їх лише історія «маленької» людини, яка своїм життям і вчинками хоче вносити і вносить зміни в життя суспільства. Обидва романи вийшли у серії сучасної української інтелектуальної прози «Вітражі» харківського видавництва «Віват».

«Літаки продовжують падати від байдужості», – Вікторія Амеліна

«Синдром листопаду» Вікторія розпочала писати в серпні-вересні 2013 року, але революційні події, які мали місце декілька місяців пізніше, теж відобразилися в книзі. Сама авторка каже, що ця книга не про Майдан, а про шлях до Майдану. Роман закінчується подіями на Майдані, але розпочинається з розвалу СРСР. Весь шлях змін зовнішніх і внутрішніх прослідковується в особі пересічного українця Кості.

Мають місце і революційні події в арабських країнах. «Для мене було важливо вписати Україну в світовий контекст», –  каже Вікторія. Юрко Іздрик у передмові до роману пише: «Авторка вплітає українські події останніх років у контекст новітньої історії цілого світу. І йдеться не так про політичні паралелі (скажімо, Майдану київського і Майдану Тахрір у Єгипті), як про те, що в сучасному глобалізованому світі немає і не може бути локальних конфліктів, локальних проблем, локальних воєн, локальних революцій».

До слова, «Синдром листопаду» - дебютна книга Вікторії, але це вже її друге видання.

Роман за два тижні

Новий роман Чупи «Акваріум» – результат Олексієвих переживань за долю сябрів-білорусів. В його основу лягли події 2010 року в братській Білорусі після чергових виборів Лукашенка і остаточного придушення опозиції. Олексій каже, що в той період сильно перейнявся долею північних сусідів, тому ця симпатія і співчуття вилилися в роман «Акваріум».

Цікаво, що «Акваріум» є невеликим за обсягом і написаним за неповних 2 тижні. Олексій Чупа зізнався, що це його перша серйозна проза, яку видав лише зараз.

Зараз автор романів «10 слів про Вітчизну» ( «КСД»), «Бомжі Донбасу» («Discursus»), роман у новелах «Казки мого бомбосховища» ( «КСД»), «Акваріум» («Віват») працює над наступною книгою «Стінофілія». А вже навесні планує видати наступну книгу, яка буде напівдитячою.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео