Тернопільський лікар Ігор Демборинський: «Хвороби спини – це плата за цивілізацію»

Східна медицина вважає здоров’я хребта основою здоров’я всього організму. А все тому, що хребет є його опорою і основою правильної постави. Він має потужну мережу нервових закінчень і кровоносних судин, якими пов’язаний з внутрішніми органами.

Отож, при порушеннях в хребті страждають прилеглі органи (і навпаки) і поступово формуються різноманітні захворювання.

На жаль, ми ніколи над цим не задумуємося, аж поки добряче не заколе в попереку, а то й взагалі, як кажуть старші люди, не скрутить у три погибелі.

Як зберегти хребет здоровим? Як позбутися болячок, викликаних порушеннями функцій хребта? Що робити, аби якомога довше виглядати красивими і привабливими? На ці та інші запитання ми попросили відповісти відомого тернопільського лікаря-вертебролога Ігоря Демборинського.

– Ігорю Олександровичу, за даними статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 80% працездатного населення страждає від захворювань хребетного стовпа. Це вже епідемія! У чому причина такого плачевного результату?

– Хвороба спини – це плата за цивілізацію. У кожному випадку страждання, пов’язані із захворюваннями хребта, мають свою причину. Скажімо, діти, які довго і неправильно сидять за виконанням уроків або за комп’ютерними іграми, отримають сколіоз. А це вже серйозна проблема на все життя, тому треба якомога швидше звертатися до фахівця і виправляти ситуацію.

Окрім того, чимало професій також пов’язані з вимушеним положенням тіла, і, як результат перевантаження, виникає хвороба. Хребет несе велике навантаження. Скажімо, на відносно невеликий п’ятий поперековий хребець припадає вага більшої половини тіла, а ще додайте сюди зайву вагу… Патологічні зміни, які виникають у ньому, впливають на виникнення багатьох захворювань внутрішніх органів. Мало хто пов’язує головний біль та головокружіння зі зміщенням у хребті. Насправді ж, саме защемлення хребцевої артерії й призводить до таких симптомів. Загалом у 90 % причиною головного болю є порушення у хребті. А тому в таких випадках лише ліками від головного болю не зарадиш. Щоб досягти позитивного лікувального ефекту, потрібна допомога кваліфікованого спеціаліста.

Багатьом проблемам можна зарадити. Важливо саме бажання пацієнта лікуватися та дотримуватися порад лікаря задля запобігання рецидивів хвороби.

– Жінки значно частіше скаржаться на болі в спині, ніж чоловіки? Можливо, це пов’язано з тим, що саме жінки здебільшого виконують сидячу роботу?

– Однозначно, жінки частіше страждають захворюваннями хребта. Тому мої поради стосуватимуться саме їх. Не сутультесь. Це не лише некрасиво, а й небезпечно для здоров’я. Сутулість перевантажує грудний відділ, а звідси головний біль, затерпання рук, вегето-судинні дистонії тощо. Виробіть рівну поставу: груди вперед, плечі назад. Регулярно робіть вправи на посилення м’язів шийно-грудного відділу. Особливо це стосується жінок з великим бюстом. Якщо важко і це викликає біль, допоможе мануальна корекція.

А щодо високих підборів… Безперечно, це привабливо і сексуально. Проте, варто пам’ятати, що постійне ходіння на каблуку викликає болі в попереку та в грудному відділі, а з часом призводить до гриж дисків та хвороб колінних суглобів. Тому на щодень варто обрати зручне взуття на невеликому (5-7 см) підборі. Якщо не можете відмовитись, потрібно регулярно робити масаж ніг та спини.

Вагітність. Це надзвичайно відповідальній період для кожної жінки, адже від нормального її протікання залежить майбутнє здоров’я і матері, і дитини. Отож, якщо у вас сколіоз і турбують болі в хребті, порадьтеся зі спеціалістом та пройдіть курс лікування: масаж, корекція. Запам’ятайте, з перших днів вагітності і до припинення годування молоком вживати протизапальні та більшість знеболювальних ліків категорично заборонено. Якщо з’явиться біль у попереку, застосуйте бандажі, спеціальну компресійну білизну, яка допоможе підтримати живіт.

Якщо після пологів хребці не стануть на своє місце, може з’явитися біль в попереку або та в ногах. У такому випадку варто звернутися до спеціаліста, оскільки затягування може призвести до утворення міжхребцевих гриж.

І ще одне. Жінки під час вагітності набирають вагу, а потім сідають на дієту. Тому після вагітності варто приділити увагу відновленню кісток і зв’язок, збагатити раціон м’ясом та рибою. Слід пам’ятати, що відновлення організму жінки триває майже рік. А ось зайвої ваги можна позбутися за рахунок збільшення рухової активності.

– Основи здоров’я закладаються у дитинстві. Що б ви порадили батькам у догляді за дітьми?

– Дуже важливий період першого року життя. Дайте можливість дитині якомога більше рухатися, особливо повзати. Дитина має сама почати сідати та ходити. Не примушуйте її до цього, адже доки не зміцніють м’язи та кістки, це може призвести до сколіозу та викривлення кісток ніг.

Не менш важливим є догляд за дитиною у шкільний період. Прикро констатувати, але 70% учнів, які закінчують школу, мають порушення постави. Саме порушення постави та сколіоз є причиною так званого головного болю напруги. Зверніть увагу, як сидить дитина за письмовим столом. Головне правило: лікті мають бути на столі. Підручники краще носити в ранцях чи рюкзаках. За кордоном уже є дитячі ранці на колесах. Може, ця мода скоро дійде і до нас.

Аби загартуватися, дитина має більше рухатися, бігати, плавати. Але в жодному разі не дозволяйте виконувати важку фізичну роботу або піднімати вантажі.

– До речі, про важку фізичну працю або ж роботу по господарству, яких просто не уникнути у повсякденному житті. Яких правил варто дотримуватися у таких випадках?

– По-перше, не працюйте напівзігнутими. Саме в такому положенні найбільше травмується поперековий відділ хребта. Наголошую, це головна причина стійкого болю в спині, міжхребцевих гриж, або, як кажуть у народі, випадіння дисків.

По-друге, працюйте знаряддям з довгою ручкою або стоячи на колінах (на коліна надіньте спеціальні наколінники або підкладіть килимок).

По-третє, якщо робота вимагає підняття вантажів, користуйтеся спеціальними розвантажувальними поясами. Такі бандажі раджу хворим зі стійким болем в попереку. Пояс на поперек – це чудова профілактика хвороб хребта. До речі, цим методом користувалися ще наші пращури. Пояс у тому чи іншому вигляді був присутній у національному костюмі українців.

– Які вправи будуть корисні тим, хто стежить за своїм здоров’ям і не хоче скаржитися на болі в спині?

– Сьогодні популярними і актуальними є так звані ізометричні вправи. Вони добре знімають втому м’язів і при цьому не травмують суглоби шиї. Для читачів наведу приклад ізометричних вправ для шийного відділу хребта. Головна умова – під час виконання вправи голова не повинна рухатися по відношенню до тулуба. Не піддавайтеся тиску ваших рук. Дихайте вільно. Затримка дихання може призвести до підвищення артеріального тиску та спричинити головокружіння. Не робіть вправу з надзусиллям. Важливим є тривалість і безперервність. Під час виконання вправи болю не має бути. Спершу увага боковим м’язам шиї. Натисніть основою долоні на праву скроню голови. Зробіть вдих. Неспішно видихайте. Напруження витримайте 10 секунд. Повторіть 10 разів. Аналогічно зробіть вправу на лівій половині. Далі – передня група м’язів. Покладіть долоні рук на верхню частину лоба. Зробіть глибокий вдих через ніс. Натисніть лобом на руки. Напруження витримайте 10 секунд. Повторіть 10 разів. Після цього – задня група м’язів шиї. Обхопіть долонями потилицю голови. Зробіть вдих. Натисніть головою на руки. Затримайтесь в цьому положенні 10 секунд і повторіть 10 разів.

Світлана ВІТРОВА, "Наш день"

 

Вибір читачів за тиждень

Відео