У Зборові видали «Білий берег»

Побачив світ перший випуск історико-краєзнавчого та літературного часопису «БІЛИЙ БЕРЕГ». Його презентація зібрала у залі Зборівської районної ради та райдержадміністрації представників влади, організацій та установ району та жителів Зборова. 

Директор Зборівського історико-краєзнавчого музею «Зборівська Битва» Богдан Макогін розповів історію задуму та створення літературного часопису. Видання має символічну назву «Білий Берег». Адже саме тут, на Білому Березі біля Зборова, грім козацьких гармат в серпні 1649 року сповістив світові, що народ український не підкориться своїй важкій долі. Тут відбулася доленосна для України битва під проводом Богдана Хмельницького. Перший випуск часопису присвячений 85-річчю від Дня народження Григорія Радошівського (Барана)– засновника музею «Зборівська битва», дослідника-краєзнавця, громадського діяча, колишнього політв’язня, ініціатора відродження «Просвіти» на Зборівщини.

Значимість виходу в світ першого видання часопису відзначив перший заступник голови РДА Михайло Бігус. У своєму виступі він з теплом і вдячністю пригадав Григорія Радошівського: «Сьогодні нас тут зібрав Григорій Якович -людина непростої долі. Він пройшов через жорна сталінських репресії, не зламався, а ще більше переконався у правильності своїх поглядів. Коли доля привела його на Зборівщину, Григорій Якович зацікавився історією цього краю. Тут він спочатку працював у районній газеті, а потім і пустив своє коріння. Вивчив легенди Верхоставу та Білого Берега, який і дотепер швидше легендарний, ніж історичний. За роки життя у Зборові пан Григорій настільки досконало вивчив історію, що міг посперечатися навіть з професійними істориками, а найголовніше – зібрав багату колекцію експонатів, які лягли в основу експозиції заснованого ним у 1992 році музею. Не маючи особливих матеріальних статків, син Волині примножив славу Зборівщини, відшукавши та зберігши багато скарбів історії краю. Дякую всім, хто працював і невтомно працює, продовжуючи справу Григорія Яковича - людини-легенди, устами якої мовлено заповіт для нащадків: не відвертайтеся від роду й святинь. Тож нехай цей часопис стане прославою для Зборівщини – краю благодатних джерел, що дають живлющу воду для спраглих, краю величної козацької слави».

Запрошені на захід переглянули відеофільм «Одвідини» про поїздку Григорія Радошівського в рідне село, до батьківської хати. Своїми спогадами про Григорія Яковича ділилися його друзі, однодумці, співробітники.

Щось рідне і тепле бриніло в їхніх споминах про Людину, яка нанизала намистинки природних соків землі у щедре гроно калини – сумного і світлого символу нашого. 
Художник слова став Лауреатом премій ім. братів Лепких, ім. Уласа Самчука, нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеню, Почесною відзнакою НСПУ.
Недаремно на обкладинці презентованого часопису - внучата Григорія Радошівського, Ганнуся та Андрійко, на тлі діорами «Зборівська битва». Це як відображення прагнень усього життя їхнього славного дідуся – зберегти для нащадків козацьку славу Зборівського краю. Справді, такі люди не вмирають — надто багато зробили для прийдешніх поколінь, щоби зникнути безслідно. Нехай це видання стане своєрідним зверненням до сучасників, життєдайним джерелом історичної і культурної спадщини Зборівщини.

Зборівська РДА

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео