Головою Тернопільської облради став Віктор Овчарук

Новим головою Тернопільської обласної ради сьогодні, 8 грудня, став Віктор Овчарук – кандидат на цю посаду від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Він отримав 44 голоси «за» під час таємного голосування у залі облради.

Олега Сиротюка від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» підтримали 17 депутатів. Не підтримали жодного – троє представників політичних сил.

Олег Сиротюк почувався дуже впевнено

Перед голосуванням депутати заслухали кандидатів на посаду голови обласної ради. І навіть могли поставити кожному із них запитання і висловити свою позицію щодо тієї чи іншої кандидатури.

Кандидат на посаду голови облради Олег Сиротюк до трибуни пішов першим. Він подякував депутатам п’ятого скликання за виконану роботу, а також за те, що «стара» обласна рада гідно пройшла випробування Революцією Гідності. Згадав пан Сиротюк і про підтримку земляків-учасників АТО.

Крім того, розповів, якими бачить перспективи діяльності найвищого представницького органу області і об’єднаних територіальних громад. Адже саме зі створенням останніх він бачить чимало проблем.

- У нас проводять експеримент у 26-ти громадах, - каже він. – Спочатку їх створили, а потім уже під них написали Закон. Що буде із фінансуванням – невідомо…

На адресу виступаючого лунали схвальні вигуки, адже у залі, окрім депутатів і представників преси, було чимало гостей – представників громадських організацій. Почувався Олег Сиротюк дуже упевнено, говорив з трибуни без папірця.

Партійці від ВО «Свобода» підуть в опозицію?

Кандидат на посаду керівника облради Віктор Овчарук закликав колег до злагоди, відповідальності і спільної активної праці на благо Тернопільщини і громади краю. Він, читаючи із аркуша, поінформував усіх про своє бачення подальшої роботи обласної ради, а також майбутню долю області. Однак його слова не вразили частину депутатів. Із зали почали гукати «Ганьба!».

Варто нагадати, що деякі представники громадськості вимагали люстрації Віктора Овчарука, як чиновника часів Януковича. Стверджували, що він підтримував Антимайдан. Коли ж такі звинувачення пролунали у залі облради, Віктор Овчарук апелював: «Я теж був на Майдані. Ви маєте докази, що я був на іншому боці?».

Обом кандидатам поставили низку запитань. Після отриманих відповідей продовжили обговорення кандидатур. Згодом головуючий оголосив технічну перерву, аби підготувати залу до голосування. Кабінку для цього встановили просто позаду столу президії.

Оскільки голову облради уже обрали, Віктор Овчарук посів своє місце у президії (на фото – прим.). Наразі триває голосування за кандидатів на його заступників. Василя Деревляного від ВО «Батьківщина» просувають на крісло першого заступника, а представника «Самопомочі» Любомира Крупу – на гуманітарного заступника. Вочевидь, після такого кроку колег партійці від ВО «Свобода» підуть в опозицію.

Про остаточний результат виборів «Терен» повідомить згодом.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора 

Довідка. Олега Сиротюка у 2012 році обрали народним депутатом України за списком ВО “Свобода”. У 2014 році, після Революції Гідності він отримав призначення на посаду голови Тернопільської ОДА. Але у грудні того ж року, після поразки “Свободи” на позачергових парламентських виборах, подав у відставку. Відтоді був на партійній роботі – очолював обласну організацію ВО “Свобода”.

Віктора Овчарука призначили гуманітарним заступником голови ОДА Степана Барни лише влітку 2015 р. До того він обіймав посаду начальника управління надання медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА. Від часів Майдану його постать викликає найбільше спротиву у представників націоналістичних сил.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео