Як тернополяни можуть економити електроенергію

Цього року українці з особливою увагою прислухаються до тих порад, які дають фахівці з приводу економії електроенергії, газу.

Дорогі енергоносії змушують думати, як їх використовувати менше й при цьому не потерпати. Варіанти прості: утеплення будинку, заміна газового котла на твердопаливний, вікон — на енергоефективні, з подвійним теплопакетом. Але все це коштує чимало грошей.

Урядовці запропонували програму допомоги тим, хто хоче зекономити й утеплитись. Діє вона з травня цього року, і, як стверджують ті, хто нею скористався, таки допомагає, бо за програмою держава відшкодовує чималу суму кредиту, пише Вільне життя

За словами заступника директора департаменту — начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ореста Куриляка, Тернопілля активно використовує програму — щомісяця тих, хто отримав кредит, більшає, особливо активними люди стали тоді, коли похолодало. До прикладу, вже до 17 листопада було укладено понад 1930 кредитних угод. Власних коштів на впровадження енергоефективних заходів — утеплення будинків, заміну котлів, вікон ─ люди вклали понад 35 мільйонів гривень, а якщо додати вартість робіт, то сума сягатиме більш ніж 40 мільйонів. Найактивніші — у Борщівському, Чортківському і Кременецькому районах. Кредитують народ державні банки, зокрема «Ощадний» та «Укргазбанк».

Як розповів начальник філії Тернопільського обласного управління «Ощадбанку» Ярослав Соляр, у них діє програма «Ощадний дім», за якою уже видано понад 1580 кредитів на більш ніж 28 мільйонів гривень. На заміну котлів держава відшкодовує 20 відсотків від отриманого кредиту, але котел не повинен вартувати більше як 12 тисяч гривень. Якщо берете кредит на термовікна, утеплюючі матеріали, то отримаєте відшкодування від 30 до 70 відсотків, але тут сума кредиту не повинна перевищувати 14 тисяч гривень. «Компенсація з травня становила понад 536 тисяч гривень. Люди отримують кошти вчасно — держава виконує свої зобов’язання, — запевняє директор Тернопільської обласної дирекції «Укргазбанку», де працює програма «Тепла оселя», Олег Стельмах. — Ті люди, які отримують субсидії, мають відсоток відшкодування за кредитом — 70. Тож очевидно, що скористатися такою можливістю варто».

Можемо зекономити, встановивши «негазовий» котел або обладнавши будинок більш якісними теплозберігаючими матеріалами, утепливши стіни, замінивши вікна, придбавши лічильники, радіатори, теплові насоси, сонячні колектори.

Щоб отримати кредит, потрібно надати банку необхідні документи й отримати згоду від фінансової установи. Оплачуєте десять відсотків від його вартості, отримуєте кредит і надаєте банкові документи, що придбали котел чи матеріали. Далі — маєте відшкодування частини кредиту.

До прикладу, вартість вікон — 30 тис. грн, кредит у банку — 27 тис., сума витрат на оформлення кредиту — 810 грн. За рік сплатите 2645,75 грн відсотків за кредитом, зате держава відшкодує вам 30 відсотків — 8100 грн.

За словами Олега Стельмаха, головне — прозорі умови, відсутність застави, можливість дострокового погашення кредиту без додаткових витрат. До відділення банку потрібно прийти з паспортом, довідками про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків і про доходи за останні шість місяців, рахунком-фактурою від продавця або договором на придбання товару.

Така кредитна програма передбачена й наступного року, кошти вже закладають у бюджет.
Поки урядовці дають хоч якесь послаблення на гаманець з одного боку, з другого — із нього витягують наші й так невеликі кошти. Дорожчали чи не всі товари і послуги — тут ми, очевидно, вже в Європі. У жовтні 2015-го українці платили за споживчий кошик на 43 відсотки більше, ніж торік у жовтні. Про це повідомив експерт аграрних ринків Євген Дворник. За його словами, вартість хліба зросла на 47 відсотків, макаронних виробів — на 49, м’яса — на 26, риби — на 51, молока — на 27, сиру — на 25, яєць — на 23, олії — на 39, фруктів — на 71, овочів — на 63, цукру — на 37 відсотків.

Також, за словами Дворника, вартість борщового набору за рік зросла втричі — до 20,21 грн.

За рік ціни на продукти підскочили в п’ять разів. При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік усього на 25 відсотків, або на 863 грн.

Днями в столиці виробники оголосили про зростання ціни на більшість сортів хліба. Вони кажуть, що відбулося загострення економічної ситуації в країні, інфляція, зросла вартість усіх складових продукції. У результаті витрати на виробництво вже не можна перекривати за рахунок внутрішніх резервів. У низці міст країни подорожчав проїзд у громадському транспорті. Напевно, така тенденція збережеться по всій країні, адже вибори закінчилися…

Джерело: vilne.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео