На Тернопіллі освоїли 60 мільйонів гривень із фонду регіонального розвитку

Понад 98 мільйонів гривень отримали цього року на Тернопільщині із Державного фонду регіонального розвитку. Освоїти уже встигли майже 60 мільйонів гривень.

П’ять із 38-ми об’єктів завершили повністю. На ще кількох – роботи закінчать у найближчі тиждень-два, стверджує начальник управління капітального будівництва Тернопільської обласної держадміністрації Віктор Кузяк. Решта – на різних етапах добудови. За словами чиновника, в області стараються максимально використати кожну копійку, інакше – по завершенні року залишки повернуться у державний бюджет.

Підгаєцький район - «пролетів»

- Я відразу хочу пояснити, що таке фонд регіонального розвитку, - каже Віктор Кузяк. – Це – 1% від ВВП країни. Раніше ці кошти розподіляли в ручному режимі: тому - більше, тому – менше. А тепер діє формула, розроблена Кабміном. Тож сума цільової допомоги залежить від кількості населення і розвитку регіону.

Певну суму із грошей, наданих державою, отримали всі райони Тернопільщини, окрім Підгаєцького. Адже тамтешня влада не подала на розгляд жодного проекту. Решта ж – зорієнтувалися і тепер добудовують школи, замінюють котли, перекривають дахи, ремонтують об’єкти соціальної сфери.

- Найбільше грошей надійшло на об’єкти у Тернополі, - додає пан Кузяк. – Лише Університетській лікарні надали 20 млн грн. Співфінансують із Державного фонду регіонального розвитку і ремонт міської інфекційної лікарні та інше.

У кількох райцентрах і великих селищах краю нині вже завершують роботи на очисних спорудах. Але є й інші цікаві об’єкти. Наприклад, Соколівська школа І-ІІ ступенів на 126 учнів (див. фото – прим.) у Теребовлянському районі. На добудову закладу в цьому році витратили майже 5,5 млн грн, причому 550 тисяч – кошти місцевого бюджету, решта - із Державного фонду регіонального розвитку. Ступінь будівельної готовності – 95%.

- Ми там із головою обласної держадміністрації побували буквально сьогодні, - продовжує Віктор Кузяк. – Адже контролюємо усе від початку. Школа буде дуже красивою. Там громада дуже допомагає – толоку організували. Уже меблі завозять. Повністю готові приймати учнів деякі кабінети, спортивний зал.

У 2016-му очікують уже 164 млн грн

Чиновник наголосив, що влада не ставить собі за мету здати нові об’єкти і… повісити замки на дверях. Мовляв, як тільки переріжуть червону стрічку, у добудований садочок, школу чи ФАП можна буде відразу зайти і спокійно працювати. Тож, якщо будівельники у багатьох місцях уже завершили роботи, то період оснащення і налагодження обладнання там ще триває. Наприклад, на очисних спорудах цей процес - важкий і копіткий.

- Ці гроші – цільові, тому ми не можемо їх «перекидати» з одного об’єкта на інший, - пояснює Віктор Кузяк. – Сподіваємося освоїти все до копійки. Проте завдяки економії, ми все-таки повернемо частину грошей у казну.

Наступного року із Державного фонду регіонального розвитку на Тернопіллі вже очікують отримати 164 мільйони гривень. Завдяки співвфінансуванню із місцевих бюджетів, ця сума врешті зросте до 180-ти мільйонів. Отже, у планах - ще більше важливих для громади проектів. Яких саме – це незабаром вирішить спеціальна комісія, створена при обласній держадміністрації.

Окрім того, добудову семи об’єктів на Тернопіллі Кабмін фінансує за статтею про капітальні видатки, пояснив Віктор Кузяк. За ці гроші до кінця року планують, зокрема, здати в експлуатацію першу чергу перинатального центру «Мати і дитина» (ліве крило – прим.), а також – сховище і два із 9-ти поверхів обласного архіву. 

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з соціальних мереж

Вибір читачів за тиждень

Відео