Олександра Гриньків: «Права людини починаються з кожного з нас»

10 грудня відзначили День прав людини. Це міжнародне свято започатковане Генеральною асамблеєю ООН на ознаменування річниці ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.

Про те, що таке права людини, куди звертатися за їх захистом і про тиждень права в Україні «Ternopillive» запитав у керівника громадської організації «Інформаційно-правовий центр «Права людини» Олександри Гриньків.

– Розкажіть, будь ласка, коли започаткували Тиждень права в Україні та як він проходить у Тернополі?

 В Україні Тиждень права започаткували в 2008-му році. Проводиться він щороку у тиждень включно з датою 10 грудня, тобто саме Дня прав людини.

Цьогоріч у цей тиждень наша організація проводить просвітницькі заходи, спрямовані на утвердження правової держави, підняття рівня правової культури, а також поваги до найвищих цінностей людини – її прав. Серед основних заходів –  лекції, тренінги, уроки, демонструємо відеофільми і звісно ж висвітлюємо матеріали у друкованих ЗМІ та на радіо.

– У повсякденному житті ми часто зустрічаємо вислів «права людини». Що він означає?

 Якщо звернутися до робіт науковців, то знайдемо багатоаспектні тлумачення. Більшість із науковців вважають, що це певні можливості людини, що необхідні для її існування, розвитку, задоволення в конкретно-історичних умовах, при цьому об’єктивно визначаються досягнутим рівнем розвитку всього людства і мають бути загальними та рівними для всіх людей. Проте, слід зауважити, що права, в яких ми бачимо свої можливості, свободу, інтереси повинні мати формальне вираження, інакше, це лише наші бажання і ми прагнемо  задовольнити наші потреби без усвідомлення проблем інших осіб, поваги до оточуючих, навколишнього світу тощо.

– Відомо, що Декларація була наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Чи удосконалилась ситуація із захистом прав людини з того часу?

 Звичайно, після прийняття Загальної декларації, зміст її 30 статей уточнений і розвинутий через інституції міжнародних угод, регіональних і національних конституцій, законів. Зокрема, «Міжнародний Білль про права людини» прийнятий Генеральною Асамблеєю у 1966-ому році після затвердження двох Міжнародних пактів: «Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права» та «Міжнародного пакту про громадянські і політичні права». Україна ратифікувала ці пакти у 1973-ому році і вони отримали верховенство над внутрішнім законодавством. Це надало можливість громадянину, чиї політичні чи громадянські права порушені, звернутися за захистом безпосередньо до Комітету з прав людини при ООН.

– Відомо, що багато громадян звертаються за захистом своїх прав до Європейського суду…

 Звертаючись до Європейського суду, потрібно пам’ятати, що скарга має базуватися на порушені конкретного права, що гарантоване Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (так званою Європейською конвенцією) та/або протоколів до неї, при цьому мають бути вичерпані усі ефективні національні засоби юридичного захисту. Звісно, захищати себе і свої права необхідно, але слід розуміти, що рішення Європейського суду – не панацея від усіх негараздів у нашій країні. Права людини починаються і залежать від кожного з нас, від нашої культури, нашого виховання і поваги один до одного, тому, як кажуть: «Хочеш змінити світ – почни із себе».

– До кого слід звернутися за захистом якщо ваші права порушили?

– У Тернополі та в області за допомогою можна звернутися до нашої організації. Ми, як інформаційно-правовий центр, підкажемо, як діяти далі, спрямуємо до відповідних державних органів і будемо супроводжувати аж до вирішення проблеми. Втім, варто сказати, що ми не поновлюємо права, а лише сприяємо в тому, щоб їх відновили. Заходьте на нашу сторінку у Фейсбуці, залиште повідомлення і з Вами обов’язково зв’яжуться, дадуть пораду і сприятимуть у поновлені Ваших прав у випадку їх порушення.

– Які заходи ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини» вже провела в Тернополі впродовж Тижня права?

– З 7 до 11 грудня ми проводимо просвітницькі заходи – вже були разом із начальником Тернопільського міського управління юстиції Василем Марцинкевичем, біблотекарями обласної дитячої бібліотеки, КДК адвокатури Тернопільської області в технічному коледжі ТНТУ ім. І. Пулюя, гімназії № 1 м. Тернополя, ВПТУ ресторанного сервісу і торгівлі. Нині, 10 грудня, проводимо захід в обласній бібліотеці для студентів Галицького коледжу ім. В. Чорновола.

Джерело: ternopillive.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео