Шахраї «живуть» у соцмережах, застерігають тернопільські правоохоронці

Ви купили нове авто і похвалилися ним у «вКонтакте»? Придбали путівку на курорт у Туреччину і похизувалися цим в «Одноклассниках»? До того ж – фото з пляжу виставили у своєму акаунті?

Тож тепер не дивуйтеся, якщо ваше авто викрали, а квартиру обікрали. Адже у соціальних мережах «пасуться» новітні шахраї, які знають, як дізнатися про вас усю конфіденційну інформацію. Про це розповів заступник начальника відділу управління кримінальної поліції в області Сергій Горяний.

Інформацію знаходять на «OLX» чи «АвтоRIA»

- Люди, які виставляють у соціальних мережах надто багато особистої інформації, першими стають жертвами шахраїв, - каже правоохоронець. - Також чимало різного є в базах даних, які можна легко знайти у пошукових базах в Інтернеті.

Зверніть увагу: у нас зареєстровано 780 шахрайств, із них 358 - пов’язані із Всесвітньою павутиною.

Якщо у шахрайських схемах «ваш син-онук-брат скоїв ДТП, потрібно заплатити», жертвами переважно стають літні люди, то «електронні гроші» зникають здебільшого у небідних громадян. Адже вони часто користуються Інтернет-сайтами для продажу чи купівлі. Наприклад, тим же «OLX» чи «АвтоRIA».

- Там дехто навіть номер своєї карточки відкрито повідомляє, - додає поліцейський. – Коли ми з’ясовували ситуацію, виявлялося, що людина не приховувала ні від кого ані свій «скайп», ані інші дані.

Шахраї можуть «клонувати» сторінку

Сергій Горяний закликав тернополян бути пильними, адже шахраї тепер використовують не лише номер телефону, який знаходять у соціальних мережах. Правоохоронцям Тернопільщини уже відомі випадки, коли шахраї видурювали кошти, створюючи фейкові акаунти, копіюючи все – від фото до коментарів на сторінці. Через них вони повідомляли, що їхній друг начебто потрапив у біду і просили переказати гроші на банківський рахунок або, наприклад, терміново поповнити мобільний телефон. Дехто на цю вудочку пройдисвітів уже упіймався.

- У таких випадках краще особисто зв’язатися з людиною і поцікавитися, чи справді вона потребує допомоги, – застерігає Сергій Горянний. - Адже її сторінку дійсно могли «клонувати» і гроші виманюють шахраї.

У поліції визнали: боротися із такого роду шахрайством дуже важко. Тож у цьому випадку найкраще підходить приказка: «Порятунок потопаючого – справа рук потопаючого». Якщо усі користувачі соціальних мереж і різноманітних сервісів дбатимуть про свою безпеку і конфіденційність, шахраї не матимуть чим поживитися.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото із відкритих джерел.
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео