Агро-новини 12 грудня

Новини аграрного сектору.

Аграріям дозволять сплачувати лише 75% ПДВ

Кабінет міністрів України ініціює ухвалення закону, який дозволить аграрним компаніям сплачувати до держбюджету 75% податку на додану вартість, а 25% ПДВ залишати на розвиток власного бізнесу

Про це на засіданні Ради з просування експорту заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що в Україні йде тривала дискусія з приводу переходу всіх на загальну систему оподаткування, щоб прибрати так званий спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість для аграрних підприємств.

"Всі повинні бути в однакових умовах, тобто всі переходять на 100% сплату ПДВ і тоді всі отримують відшкодування ПДВ по своїх експортних позиціях", - пояснив прем’єр.

Він додав, що уряд усвідомлює, що це складний крок для аграрного сектору, і прямі дотації з державного бюджету буде зараз складно знайти.

"Тому ми зараз проводимо переговори і будемо пропонувати парламенту наступне рішення: 75% податку на додану вартість сплачується до державного бюджету аграрними компаніями, а 25 залишається повністю в розпорядженні аграрних компаній на розвиток власного бізнесу і на підтримку, фактично, аграрного сектору", - сказав Яценюк.

Джерело: espreso.tv

Ціни на молоко сягнули рекордної позначки

Сировинний ринок України продовжує демонструвати стрімке здорожчання, рівень цін на молоко сягає нових рекордних для української історії позначок. Незважаючи на зниження споживання молочки, переробникам все одно не вистачає сировини.

Основна причина - скорочення виробництва молока, але інша гостра проблема в тому, що оператори підійшли до зими без особливих запасів біржових молочних товарів.

Тому весь удар припадає на внутрішній ринок: як і на сировину, спостерігаємо за здорожчанням масла, сухого молока і сиру.

Діапазон вартості молока від сільгоспвиробників «непристойно» широкий — досяг майже 1,50 грн/кг. Переробники не встигають за бажаннями великих виробників і холдингів, яким вже мало 6,40-6,70 грн/кг, що платилися в кінці листопада.

Середня ж ціна для сільськогосподарських ферм у другій половині листопада в Україні була 5,80-6,00 грн/кг.

У найближчі дні ринок сировини в Україні однозначно покаже подальше зростання. Але вже в січні ми можемо побачити протилежну картину — експортні контракти закінчуються, ціни на світовому ринку продовжують опускатися, споживчі настрої падають із зростанням вартості готової продукції. Тому переробники можуть істотно знизити закупівельні ціни, або взагалі відмовитися від дорогого молока.

За матеріалами Інфагро

Експорт агропродукції за 11 місяців склав понад $13 млрд.

"За 11 місяців цього року загальний експорт агропродукції склав понад 13 мільярдів доларів США. Таким чином, ми суттєво підтримали фінансову безпеку країни, - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, звітуючи про підсумки роботи за рік в Кабінеті Міністрів України. -Ми маємо рекордні цифри по експорту: перше – 34,8 млн. тонн зернових, друге – рекордні показники в історії України позитивних валютних надходжень саме від аграрної сфери - за 10 місяців отримано 8,8 млрд доларів США".

За словами Міністра, рекордні показники експорту зернових дозволили потрапити Україні до трійки світових експортерів цієї продукції, поступившись лише США і ЄС. Сьогодні агропромисловий комплекс України, безумовно, є локомотивом економіки, забезпечуючи 14% загального обсягу ВВП. Наша країна займає одні з найвищих позицій в рейтингах світових експортерів аграрної продукції: ми перші в світі у постачаннях соняшникової олії, треті - кукурудзи, 4-і - ячменю, 6-і - пшениці, 7-і - сої та 8-і - курятини. Наша мета в найближчі роки експортувати аграрну продукцію на понад 20 млрд дол. США. Всупереч очікуванням скептиків, за цей рік вдалося не тільки забезпечити продовольчу безпеку країни, але й втілити експортний потенціал вітчизняного агросектору, наростити виробничі потужності та розширити міжнародні зв’язки. Все, що зараз необхідно, - подальша цілеспрямована робота, від якої багато в чому буде залежати економіка всієї країни.

За матеріалами МінАПП

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео