/ /Тернополянин готує українські роли

26 Серпня 2019, Понеділок


У нічному Тернополі втеча водія завершилась пострілами (фото)

Відео
У центрі міста вночі палала «Зелена» церква (фото, відео)

Про біль школи на Тернопільщині (фото)

Долар не здається: що тернополянам треба знати про поточний курс валют

Тернополяни бігали за героїв України на фоні Високих Татр (фото)

Шоумен з Тернопільщини Сергій Притула коментує аварію своєї тещі

Це цікаво
26 серпня в історії Тернопільщини

Анонс
У Скалу-Подільську ОТГ завітає гуртобус

Діти Острівця, Застіночого та Зубова спільно взяли участь у «Веселих канікулах з Богом» (фото)

Футболісти «Медоборів» зробили подарунок Ростиславу Ціху у вигляді перемоги

25 Серпня 2019, Неділя


«Незалежність України – це великий Божий дар», – єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ

Погода
Погода у Тернополі 26 серпня

Відео Фоторепортаж
Як тернополяни в Києві пройшлись Маршем захисників (фоторепортаж, відео)

На Тернопільщині «капають» на тих, хто не платить податки 

Фоторепортаж Це цікаво
Богдан Ткачик: «Сергій Параджанов приніс нам величезну коробку цукерок та пряників…» (фоторепортаж)

Фоторепортаж
День Незалежності на Тернопільщині відсвяткували не так, як усі (фото)

Фоторепортаж
Модерністичні деталі тернопільських будинків (фоторепортаж)

Три сотні бичків з Тернопілля відправилися в Ліван

Діткам учасників бойових дій вручили шкільне приладдя

Відео Фоторепортаж
Представники Байковецької громади у День незалежності отримали перемогу на конкурсі в Болгарії (фото, відео)

На молочній фермі згоріло близько 800 корів (Агроновини)

Тернополянам повідомили, коли варто очікувати епідемію грипу

На Тернопіллі заборонили ловити річкових жителів

Фоторепортаж
Давні стрічки та квіти тернопільських будинків (фоторепортаж)

Викривати порушників тернопільським митникам допомагають іноземці

Відео Фоторепортаж
Гурт «Без обмежень» на День незалежності у Тернополі подарував прем’єру пісні (фото, відео)

Терміново
Загинув військовий з Тернопільщини

На Тернопільщині відкрили меморіальну дошку поліцейському, який загинув під час виконання службових обов’язків (фото)

Фоторепортаж
На набережній Тернопільського ставу діти ліпили вареники бійцям

Бізнесмени з Тернопільщини найбільше «люблять» Польщу, Німеччину і США

Тернополяни можуть відсвяткувати День міста у польоті

Тернопільщина: на прийом до Ігоря Комендата можна записатися по телефону

Це цікаво
25 серпня в історії Тернопільщини

Одна з найуспішніших громад Тернопілля поповнилася двома селами

Байковецька громада підписала першу міжнародну Угоду про співпрацю (фото)

Митрополит Тернопільсько-Зборівський заснував чергову парафію у Полонному, що на Хмельниччині (фото)

24 Серпня 2019, Субота


На Тернопільщині учасники велопробігу подолали понад 25 кілометрів на честь дня народження України (фото)

Погода
Погода у Тернополі 25 серпня

Фоторепортаж
Народний художник України, громадсько-політичний діяч Богдан Ткачик: «Сповідую триєдність: Бог, Україна, Родина»

Без тиску і контролю належні зарплати на Тернопільщині платять не всі

Фоторепортаж
У Тернополі стартував Чемпіонат світу з водно-моторного спорту (фоторепортаж)

Поверхні тернопільської вулиці Дивізії Галичини (фото)

Фоторепортаж
Художники Тернопільщини по-своєму зустріли День Незалежності України (фоторепортаж)

Це цікаво
Тернополянин розповів про вирішення проблеми з протягами в автобусах

Українці вирощуватимуть паприку для Індії (Агроновини)

Тернопільщина: на актуальні запитання відповів Сергій Господарик

У Тернополі чоловіка підозрюють у серійній крадіжці бритв для гоління

Тернополянин буде причетним до створення найпотужнішого онлайн-курсу України та світу

Жителю Тернопілля, який постраждав на підприємстві, зменшили розмір відшкодування через відсутність трудового договору

На вулиці Лук’яновича у Тернополі прибрали незаконну споруду (фото)

Тернопільська автентика в повітрі (фото)

Фоторепортаж
Тернополяни в строю: у Києві розпочався Марш захисників України (фоторепортаж)

Тернополянин готує українські роли

Шеф-кухар "Файного міста" Віталій Гуралевич родом із Черкащини, але вже декілька років живе і працює на Галичині. У нього є свої улюблені галицькі страви.

— Це страва з квасолі, м’яса і картоплі, схожа на печеню, яку подають запеченою у горщику, — каже він. — Ця страва притаманна Львову і Західній Україні загалом. Також дуже полюбляю м’ясну пательню. Це завжди велика порція, і дуже смачно. Я про неї раніше ніколи не чув. І не знав, що її різновидів може бути так багато. 

Готувати удома щодня чоловік часу не має. А коли у Віталія вихідний, він завжди балує свою сімю стравами власного приготування, експериментує, пробує, які продукти можна поєднати між собою. Та відколи став шеф-кухарем, частіше готує дружина. Утім, чоловік ніколи не критикує її на кухні.

— Моя думка залишається при мені, — додає він. — Дружині я завжди кажу: “Смачно”. Адже вона старалася, готувала з любов’ю. А коли чекаємо гостей, тоді готую я. Якщо гості молоді і креативні та полюбляють експерименти, стараюся їх чимось здивувати. А якщо ні — готую прості українські страви, зрозумілі всім. Одного разу зробив ікру синього кольору. Виглядала, як рибна ікра, але насправді була з сиропу "Блю кюрасао". 

Таку ікру, за словами співрозмовника, можна приготувати з будь-якого сиропу. Наприклад, з "Гренадину”, який використовують бармени. 

— Цей сироп дає яскраво-червоний колір. Сироп із кальцієм набирають у піпетку і капають в альгінатну ванну, — розповідає Віталій. — Крапельки там повністю застигають і стають схожі на желе. Так виходить “ікра”.  
За словами співрозмовника, він спочатку все готує вдома для своїх гостей, а вже потім — у ресторані.  

— Одного разу дуже здивував своїх гостей, коли у мультиварці, у вакуумному пакеті, приготував рибу макрель за технологією sous-vide, — пригадує шеф-кухар. — Я подав її з морквяним пюре і з чіпсами з бурячка. Друзі, дивлячись на страву, думали, що я подав їм сиру рибу. А коли скуштували, їм сподобалося.

Професію кухаря Віталій обрав невипадково, адже кухарем працює його мама. Тож, ймовірно, здібності до куховарської справи передалися чоловікові від неї.

— Ще навчаючись в училищі, я їздив на виробничу практику і вже тоді працював у різних закладах, готував бенкети, — розповідає Віталій. — Коли ж після кулінарного училища прийшов на роботу в один заклад, розраховував на посаду кухаря. Керівництво сказало мені приготувати якусь страву, щоб побачити мій рівень. Я приготував, і мене відразу призначили старшим кухарем. 

Оскільки Віталій займався спортом, то вирішив здобути ще й спортивну освіту.
— У мене був вибір — Київ чи Львів, але у столиці навчання було платне, а у Львові я вступив на державне, — пригадує він. — Коли я закінчив вуз, влітку мені запропонували постажуватися в італійському ресторані. Навчання тривало три місяці. Я тоді взагалі не знав італійської кухні. Нас вчив кухар-італієць. Після навчання я склав іспит і мені запропонували посаду су-шефа. Через місяць я став уже шеф-кухарем. Це була моя перша робота на посаді шефа. Було важко, я допускав деякі помилки, але зробив висновки і врешті зрозумів, що кухня — це моє.

Віталій почав розвиватися — їздив на навчання, майстер-класи, кулінарні конкурси. Потім сам почав проводити майстер-класи для дітей і дорослих, які хотіли навчитися готувати.
— Я досі вчуся, щоб бути хорошим керівником, — каже співрозмовник. — Роботу кухні треба вміти організувати так, щоб усі працювали, як одне ціле. Для цього потрібно вміти мотивувати своїх працівників.

Свої знання і вміння, зокрема ті, які здобув у ресторанах італійської та японської кухні, Віталій Гуралевич застосовує на теперішній роботі. 

— Кожен шеф-кухар має свій “почерк”, — розповідає він. — Я дуже люблю експериментувати та імпровізувати. Інколи на бенкети готую якусь страву від шефа. Якщо маю вільний час, то можу приготувати й особисто подати комусь із гостей на столик “комплімент”, якого немає в меню. Наприклад, недавно я готував українські суші: зробив рол із картопляного пюре, всередині оселедець, зелена цибуля, соус, зверху — ікра лосося. Інші роли — з сала. Замість норі — сало, всередині — житній хліб, солений огірок і зелена цибуля. Порізав, а зверху поклав хрін. Це нібито японські роли, але в українській інтерпретації, з місцевих продуктів. А з горілки приготував желе. Вийшла їстівна горілка. 

Віталій каже, що часто виходить у зал до гостей, запитує, чи все їм подобається, і старається враховувати їхні побажання. 

— Я беру зауваження відвідувачів до уваги, записую, що варто змінити, — каже він. — Навчився цього у моїх вчителів. Вважаю, що це багато говорить про шеф-кухаря, коли він виходить у зал, не боїться людей, спокійно сприймає критику. Коли гості незадоволені, мало хто може взяти на себе сміливість вийти у зал і запитати, що не так. Адже бувають випадки, коли кухарі щось пересолили чи не досолили, а відповідати повинен шеф-кухар. Він має перепросити за невдалу страву. Я стараюся такого не допускати, але буває всіляке. На мою думку, гості мають бути завжди задоволені. Тоді це правильна робота кожного офіціанта і кухаря, а також закладу загалом. 

Джерело: te.20minut.ua

 

17

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора