На ділянці Збруча біля Скали-Подільської – проблеми

Біля селища Скала-Подільська Борщівського району, де протікає річка Збруч, взялися споруджувати міні-ГЕС. Для цього перекрили корінне русло річки, що відразу вплинуло на навколишню екосистему.  

На негативні наслідки втручання людей у природне середовище звертає увагу вчитель географії Скала-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст. Олександр  Дубчак. Він оприлюднив відкритий лист до депутатів селищної ради.

Ось текст листа.

«Природа є цілісним організмом, тому зі зміною одного компонента природи,- змінюються і всі інші. Чи будуть ці зміни на користь природі та людині? Адже необдумане втручання в природу може привести до невиправданих втрат та несподіваних наслідків. Річка є складною і вразливою екосистемою, тому кожний раз, коли ми хочемо змінити її гідрологічний режим, потрібно звертатися до спеціалістів - екологів, щоб вони спрогнозували зміни.

На відеоролику та фотографіях ми бачимо вже проведені будівельні роботи на річці Збруч в районі колишнього млина. Повністю перекрито корінне русло річки залізобетонними панелями і частково перекрито обхідне річище, внаслідок чого рівень води підняли приблизно на 50 см. Цими діями направляють більший потік води на турбіну збудованої міні-ГЕС. Зменшення енергетичної залежності України є позитивним моментом. Але знову це здійснюється за рахунок природи і в час екологічної кризи. 

Збруч просить порятунку, адже негативних моментів значно більше:

а) ​місцями вода вийшла на заплаву річки;

б) підвищився рівень грунтових вод і внаслідок цього на городах ускладнюється обробіток грунту та вирощування культурних рослин; 

в) на відрізку Збруча навпроти Скали зменшилась швидкість

течії річки і відбувається більш швидке замулювання русла;

г) заростання річки водоростями;

д) більш негативними будуть наслідки повеней;

е) риба тепер не зможе під час нересту підніматися проти течії, як це було раніше, внаслідок чого відбудеться зменшення рибних багатств Збруча;

є) зарегульованість річки призведе до втрати природної

здатності річки до самоочищення і самовідтворення.

Дорогі наші скаличани! Ми повинні разом пильнувати стан довкілля, інакше, знищивши його, - загинемо й самі. Пам"ятаймо про це! Природа вже волає про порятунок!».

Джерело: skala-podilska.at.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео