Що тернополяни просять у міськради?

Понад місяць у Тернополі, на сайті міської ради, діє єдина система електронних петицій. В онлайн-режимі тернополяни можуть пропонувати свої ідеї щодо бажаних змін у місті. Пропозицію, яка отримає підтримку в 250 голосів, у мерії обіцяють винести на розгляд сесії міської ради.

На збір голосів у автора петиції є три місяці, та, як виявилось, перші результати з'явилися значно швидше. Що просять у мерії тернополяни і чи враховують посадовці побажання громадськості, з'ясовувала "Номер один".

Депутати не справляються?

Розпочнемо, як кажуть, спочатку. Наприкінці жовтня у міській раді презентували систему електронних петицій. Про таку форму заяв значна частина тернополян довідалась десь за півроку до того. Про неї, наче про восьме чудо світу, розповідали мало не всі телеканали України. Воно й не дивно, адже першопрохідцем у цій справі став сам глава держави. Мабуть, таким чином Петро Порошенко хотів показати максимальну прозорість та відкритість влади. І команді тернопільського мера такий піар-хід, очевидно, сподобався. Згодом подібний проект запустили в Тернополі. З одного боку, начебто непогана річ. Людина озвучує проблему, розуміє, наскільки вона актуальна для суспільства, і бачить, як на це реагує влада. З іншого боку, в нас у раді є 43 депутати, які нібито системно спілкуються з громадськістю. І здавалося, нести в раду ініціативи простих людей і лобіювати їхні інтереси мали б саме вони. До того ж подібний проект під назвою "Відкрите місто" уже працював у Тернополі, і "Номер один" неодноразово розповідала про те, як посадовці органу місцевого самоврядування ігнорували надіслані на адресу проекту звернення або просто "динамили" заявника від одного чиновника до іншого. Відтак особливого ентузіазму від презентації системи електронних петиції, відверто кажучи, не було.

Отож схема подачі електронної петиції наступна. Для початку потрібно зайти на сайт міської ради. У правому нижньому кутку Ви побачите віконце "Електронні петиції". Заходите, реєструєтесь, вказавши прізвище, ім'я, по батькові, електронну пошту, номер телефону. Петиція спочатку надходить до відділу зв'язків з громадськістю, а далі – в управління правового забезпечення. Там перевіряють, чи ця пропозиція належить до компетенції міськради, чи немає там нецензурної лексики, закликів до насильства, повалення режиму тощо. Далі впродовж двох днів петицію оприлюднюють на сайті, після чого наступні три місяці люди можуть за неї голосувати. Тернополяни можуть як подати власну петицію, так і проголосувати за вже існуючу.

Днями мер Тернополя своїм розпорядженням вніс зміни до процедури розгляду петицій. Тепер всі подані заяви будуть перевірятись виконавчими органами ТМР, до відання яких належать питання, підняті в петиції. Із залученням до перевірки управління правового забезпечення, на відповідність вимогам чинного законодавства, а також на предмет віднесення розгляду порушених у петиції питань до компетенції органу місцевого самоврядування.

Цей пункт, до речі, одразу насторожив журналістів. Зрозуміло, питання треба вивчити та дослідити, аби на сайті не публікували абсурдних речей. Та, з іншого боку, з'явилася загроза того, що "неугодні" питання не дійдуть до етапу голосування. У мерії працює ціла армія юристів та чиновників, які при бажанні знайдуть можливість "відхреститися" від незручних тем. Мовляв, автору петиції можуть порекомендувати звернутися у прокуратуру чи поліцію. Насправді підняти певне питання – це навіть не півсправи, а лише невеликий відсоток. Адже його потрібно узгодити з органами само-

врядування, набрати необхідну кількість голосів, а потім отримати підтримку депутатів, що, до речі, теж не так вже й просто.

Притулок, велодоріжки і... скандал

Але тернополяни – народ бойовий і не боїться труднощів. Відтак за місяць роботи системи на сайті з'явилось майже сім десятків петицій. На три з них автори вже  отримали відповіді. Ще чотири назбирали необхідну кількість голосів та перебувають на розгляді. Решта – у процесі голосування. Найбільше петицій стосуються категорій "будівництво та благоустрій" і "транспорт", рідше – "економіка та фінанси".

Одна з перших пропозицій, на яку вже надано відповідь, стосувалася звітування в режимі он-лайн про всі надходження і витрати бюджету. Петиція зібрала 271 голос. У відповідь заявнику повідомили, що на сайті Тернопільської міської ради в розділі "Бюджет міста Тернополя" вже зазначена інформація про виконання бюджету та інфографіка бюджету міста. А щодо поступлення коштів, то ТМР надіслано лист керівнику проекту "Відкритий бюджет" Володимиру Тарнаю про можливість створення на порталі візуалізації наступної інформації щодо надходження грошових коштів: від кого, за що надійшли кошти, посилання на документи (договір, нормативний акт тощо). Друга петиція, на яку вже є реакція влади, стосується демонтажу МАФу з велодоріжки у парку ім. Т. Шевченка. Влада надіслала власнику кіоска лист із проханням перенести об'єкт, а у разі невиконання розпорядження мерія залишила за собою право демонтувати МАФ самостійно.

Лідером голосування стала петиція щодо запровадження нічного транспорту. Таку пропозицію підтримали вже близько чотирьох сотень користувачів. Її суть полягає в тому, щоби продовжити роботу декількох тролейбусів на популярних маршрутах у нічний час. "Багато людей працюють допізна і з роботи доводиться добиратись на таксі, а декому це не по кишені. Дехто змушений вночі пішки йти через півміста додому. В деяких містах рух громадського транспорту вночі вже успішно практикується", – пише автор петиції Юрій Гетьман. Тернополянину повідомили, що проект щодо роботи нічного транспорту вже розроблено профільним управлінням. Його невдовзі планують винести на розгляд виконавчого комітету. Після цього автора додатково повідомлять про прийняте рішення.

Тепер щодо пропозицій, які перебувають на розгляді. Абсолютну підтримку (346 станом на 07.12.2015 р.) отримала петиція щодо будівництва притулку для бездомних тварин. Варто зазначити, що ця тема неодноразово піднімалася містянами. Але проект виявлявся настільки дорогим, що за кошти бюджету реалізувати його, а згодом утримувати, просто не можливо. Це розуміє й автор електронного подання Роман Кнейслер. Тому чоловік пропонує бодай виділити на законних підставах земельну ділянку для будівництва притулку. Тернополянин готовий взяти на себе обов'язок з пошуку спонсорів, за кошти яких планується зведення об'єкта. Автор припускає, що такий проект буде нецікавий міській раді, тому що на ньому не можна заробити, але для порятунку тварин він готовий взяти такий удар на себе та колег-волонтерів.

Ще одна петиція, яка отримала необхідну підтримку, стосується зведення спортивного майданчика у парку Національного відродження. Таку ідею наразі підтримали 283 зареєстрованих у системі учасників. Петиція перебуває на розгляді і визначити її долю мерія обіцяє вже цими днями.

Подолали бар'єр у 250 голосів петиції щодо ремонту системи detransport.com.ua та створення велодоріжок на дорогах міста. Автор першої скаржиться, що водії маршруток виключають GPS-трекери, щоб не було видно, чи дотримуються вони графіка. Чоловік пропонує штрафувати таких махінаторів, а сама система, на його думку, потребує удосконалення.

За лічені дні близько трьох сотень голосів набрала пропозиція тернополянки Богдани Перевізник щодо встановлення напису "Файне місто" в парку ім. Т.Шевченка. Фразу пропонують викласти великим літерами, як на однойменному музичному фестивалі. Попри те, що необхідну кількість голосів уже зібрано, петиція досі залишається на етапі збору підписів.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео