Тернопіль на два дні став столицею бойового гопака (фото)

Другий день поспіль у Тернополі триває чемпіонат України з бойового гопака, який зібрав понад 300 дітей та підлітків із 16 областей України.

- Молодець, гарно виступив, ми з дідусем раді за тебе, - стрункий чоловік обнімає розчервонілого хлопчика, який щойно завершив свій виступ у спортзалі економічного університету.

Хлопчик у козацьком строї - четвертокласник Владислав Гловінський, вихованець місцевої школи Бойового Гопака «Сварог». Батько Володимир розповідає, що син рік тому пішов подивитися на такий же чемпіонат і одразу захопився бойовим гопаком. Нині Владислав тричі на тиждень ходить на спортивні заняття, побував у літньому таборі.

«За рік Владик змужнів, став більш витривалим, не втомлюється так, як колись, - каже батько. – Відступили застуди, харчами вдома перестав перебирати, їсть сало з часником і цибулею. Ми задоволені, що сину подобаються такі спортивні заняття».

Серед почесних гостей турніру – голова обласного осередку Українського реєстрового козацтва та благодійного фонду «Вірую» Олексій Левенець.

«Бачу, гідна росте зміна, дивіться, скільки дітей приїхало до Тернополя! – тішиться пан Олексій. -  Гляньте на обличчя: з яким захопленням вони виконують складні спортивні вправи! Міцні, мускулясті. Це все наслідки систематичних тренувань, перебування у літніх спортивно-оздоровчих таборах».  

Долучився до проведення спортивно-патріотичного свята і голова єпархіального відділу духовно-патріотичного виховання у Збройних Силах та інших військових формуваннях України, старший капелан Тернопільської області протоієрей В’ячеслав Кізілов.

«Намагаємось завжди підтримувати подібні ініціативи й акції, які стосуються відродження традицій  українського козацтва, - каже він. - Зокрема, у 44-й артилерійській бригаді проводимо заходи, що стосуються козацької тематики. Приємно, що підростає нове покоління, яке освоює ази бойового гопака».

Директор обласного відділення Міжнародного центру провадження Програм ЮНЕСКО Віталій Семенюк прийшов сюди не тільки подивитися на іскрометні виступи юних козаків, але й приніс для них подарунки.

«Придбали для козачат м’ячі, намети, інший спортивний інвентар. Нехай їм це знадобиться під час спортивних занять, у походах. Наш центр і надалі усіляко підтримуватиме будь-які приклади гармонійного розвитку особистості», - каже пан Віталій.

Чемпіонат з бойового гопака відбувається у Тернополі вже вдруге. У ньому беруть участь і 6-річні, і старші діти. Змагаються у чотирьох категоріях: однотан, тан-двобій, борня та забава».

Звертаючись до учасників змагань, голова Міжнародної федерації бойового гопака Володимир Пилат, зокрема, сказав: «За останніх 30 років з часу створення української національної школи єдиноборств «Бойовий Гопак» виховано майже 350 тисяч учнів, підготовлено біля тисячі молодих людей, які присвятили себе цій справі. Мене не раз запитують: чому злі, агресивні люди можуть швидко об’єднатися у лихій справі? Невже люди доброї волі, із хоробрими серцям, які мають честь і гордість, не можуть об’єднатися? Я впевнений: вони мають об’єднатися довкола любові і добра. Бо творити добро і любов означає служити Богові».

Головне у бойовому гопаку, за словами пана Володимира, - виховати почуття гордості і любові до рідної землі, позбутися комплексу меншовартості. Водночас із бойовою технікою молоді люди вивчають мистецтво, музику, спів, історію і народні традиції, основи лицарства і багато інших речей, які розвивають волю і характер. Зрештою, бойовий гопак — це теж справжнє мистецтво. Для його оволодіння знання техніки бою і уміння поводитися з традиційною зброєю недостатньо. Досвідчені козаки досконало володіють своїм тілом, мають залізний характер, але особливу увагу надають розвиткові розумових і духовних якостей.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео