У Тернополі ветеранів АТО лікують книгами

Лікування книгою пропонують ветеранам АТО у Тернопільській міській бібліотеці № 2 для дорослих. Тут для бійців ще влітку склали список відповідних книг і поділили їх на три напрямки – «Розвантаження», «Психологічна реабілітація» і «Підняття бойового духу». Назвали таку систему реабілітації – «Бібліотерапія».

Демобілізованим учасникам АТО, які повертаються з передової, у бібліотеці пропонують відібрані для них книги. Фахівці переконані – це один із сучасних методів терапії, що допоможе воїнам повернутися у мирне життя. Ініціатором такої акції стала бібліотекар Надія Качуровська.

– Я відкрила журнал «Країна» і помітила статтю, яка називається «Бібліотерапія». Оскільки я по професії бібліотекар, я зразу на ту статтю запала і дивлюсь, що там є. Там описується як під час Першої Світової війни, 100 років назад, Британський уряд зробив національну програму реабілітації солдата-ветерана, який прийшов з війни, і рекомендував бібліотекам, міським, таким як ми зараз, видавати книги ветеранам. Але не просто список. Вони розробили список художніх творів, які допоможуть солдату влитися у наш соціум, – розказує тв4 бібліотекар читального залу Тернопільської міської бібліотеки № 2 для дорослих Надія Качуровська.

«Бібліотерапія» – це лікування книгою. Воно проходить у три етапи: «Розвантаження», «Психологічна реабілітація» і «Підняття бойового духу». Список книг Надії Качуровській допомагали складати читачі бібліотеки, друзі на «Фейсбуці» та письменники Сашко Лірник, Іван Андрусяк і брати Капранови.

– Переглянула я каталог і почала формувати цей список. Це було літо, десь червень, я повернулася з відпустки. Приходили читачі в бібліотеку, я їм говорю, що ми складаємо такий список, говоріть, може ви щось хочете порекомендувати? Активно включилися підлітки і дорослі читачі. Підлітки завжди кажуть, давайте “Робінзон Крузо”, я в захоплені від цієї книги, її можуть почитати і старші . Кажу, давайте, добре, включаємо, – каже Надія Качуровська.

До «Бібліотерапії» увійшла майже сотня книг, написаних українською мовою. Підтримали акцію бібліотекарі Львова та Краматорська. Вони удосконалили список і розповсюдили його у реабілітаційні центри АТО. Стверджують, що стрес, депресію, різні психічні і фізичні розлади можна лікувати за допомогою правильно підібраних художніх творів.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео