Агро-новини 14 грудня

Новини аграрного сектору.

ТОП-3 реформи в АПК на 2016 р.

В агропромисловому секторі на 2016 р. намічені три основні реформи, про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

За його словами, перше — у активну фазу повинна перейти приватизація. Друге — євроінтеграція повинна початися повним ходом. І третє — дуже важливо закрити всі питання з дерегуляції.

«Ми просто повинні про це забути, бізнес має працювати без перешкод і затримок, — зазначив Павленко. - Земельна реформа — один з найважливіших проектів, який нам також необхідно запустити. Крім цього, потрібно навести лад на ринку оренди, позбутися бюрократії.

Хотілося б поширити на всю країну вже запущену систему аграрних розписок. Це повний перезапуск агрострахування, знищення всіх аграрних пулів».

Джерело: Аgrodep.kh.gov.ua

 

Експерти порадили Мінагропроду, де потрібно допрацювати

Експерти оцінили річні результати роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Результати незалежного таємного опитування 21 експерта засвідчили, що найважливішими досягненнями Мінагропроду експерти вважають встановлення діалогу з бізнесом та громадськістю (81%), налагодження комунікацій з іноземними партнерами (71,4%) та дерегуляцію аграрної сфери (61,9%).

«Топ-50 досліджених медіа-джерел показали, що з майже тисячі повідомлень позитивного або нейтрального характеру лише 24 були негативними, це досить незначний показник, порівняно з іншими міністерствами, але стимулюючий», — пояснив керуючий партнер Центру контент-аналізу України Олександр Маріковський.

Респонденти також позитивно оцінили роботу Мінагропроду у сфері залучення інвестицій (76,1%).

Експерти вважають, що першочерговим завданням для Мінагропроду має стати запровадження європейських стандартів щодо агропідприємств всіх форм власності (52,4%) та стандартів якості агропродукції (61,9%), а для того, щоб аграрний сектор динамічно розвивався, необхідно ввести систему пільгового кредитування для аграріїв.

Дозвільні процедури в АПК адаптують до вимог ЄС

Усі дозвільні процедури до 2020 р. в агросекторі адаптують до вимог Європейського Союзу. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

«Запрацювали дієві механізми децентралізації. Мінагропрод ініціював і розпочав глибоку комплексну реформу з дерегуляції галузі», — підкреслив Краснопольський.

Він наголосив, що відповідними документами за рік, що минає, скасовано 42 дозвільні документи, зокрема ветеринарних свідоцтв, сертифікатів якості, у тому числі карантинних сертифікатів. Скасовано шість ліцензій, перестало бути обов’язковим ветеринарне свідоцтво (форми №2). Окрім того, запроваджено більше 50 інших законодавчих змін з дерегуляції.

«Ми розглядаємо дерегуляцію як важливий інструмент на шляху євроінтеграції України. Відтак розраховуємо до 2020 р. усі дозвільні процедури в агросекторі адаптувати до вимог ЄС. Це дозволить вирішити кілька важливих завдань. По-перше, ми полегшуємо життя людям і стимулюємо розвиток аграрного бізнесу. По-друге, відкриваємо дорогу масштабним інвестиціям у галузь. По-третє, даємо мешканцям сільської місцевості шанс на європейське життя в Україні», — зазначив посадовець.

Джерело: Lastnews.com.ua

Огляд підготував Орест Сарматський  

Вибір читачів за тиждень

Відео