«Не дослухаються - буде новий майдан!»

Тернопільські підприємці вимагають стабільності у податковому законодавстві, а відтак - мораторію на зміни, запропоновані Мінфіном. Якщо влада до вимог не дослухається, погрожують уже наступного тижня у Києві скликати новий Податковий майдан.

Мирна акція протесту представників малого та середнього бізнесу під стінами Тернопільської ОДА відбулася сьогодні, 14 грудня. Підприємці прагнули звернутися до депутатів, аби ті підтримали їх у зверненнях до Кабміну. Головна проблема бізнесу - "новорічний подарунок", який може знищити спрощену систему оподаткування, а також суттєво нашкодити іншим дрібним бізнесменам.

Українців чекає новий виток зростання цін

- Такі зміни призведуть до того, що малий і середній бізнес буде змушений піти у «тінь» або закритися, - каже керівник місцевого осередку Всеукраїнського  об’єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця» у Тернопільській області Людмила Скакун. - Якщо зараз «спрощенці» сплачують 200 грн. податку у місяць, то після переходу на загальну систему їм доведеться із обороту 1 млн. грн. сплачувати близько 2-2,5 тис. грн. податку. Тобто податкове навантаження зросте у 10 разів. Такі видатки – надто високі для дрібних підприємців. І врешті вони перекладуть цей тягар на звичайних споживачів. Тож зубожілих за останні 2 роки українців чекає новий виток зростання цін на різні товари. 

Депутат міської ради, голова профспілки підприємців Тернопільського центрального ринку Наталія Шоломейчук наголосила на тому, що на протест переважно вийшли люди, які у 90-х ХХ ст. залишилися без роботи, а тому мусили забути про свої дипломи про вищу освіту і шукати себе у бізнесі. Не тому, що так хотілося, а щоб вижити.

- Ці люди зараз мають роботу і дають роботу іншим, - додає депутат міської ради, приватний підприємець Андрій Газилишин. – Якщо їх змусять закритися, то ми будемо мати жахливу хвилю безробіття. Усі ці люди і їхні працівники підуть на біржу. Зважаючи на те, яка зараз ситуація в економіці країни, то буде взагалі крах.

Людмила Скакун наголосила, що запропоновані зміни до податкового законодавства задекларовані, але не мають підґрунтя. Наприклад, у документі передбачили, що місцева влада поверне підприємцям кошти, витрачені на купівлю касових апаратів. Утім, де міські і сільські ради візьмуть по 5-6 тис. грн, аби віддати кожному підприємцю, ніхто не знає.

«Ми готові поїхати у Київ на протест»

Тернопільські підприємці під «білим домом» просили владу почути їх, хоча і розуміють, що на рівні Тернополя змінити наміри Мінфіну неможливо. До протестувальників вийшли перший заступник голови облради Василь Деревляний і директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Галина Воляник. Обоє запевнили, що готові вислухати підприємців, аби знайти компроміс.

- Я запрошу ініціативну групу до себе у кабінет, ми обговоримо вимоги підприємців. Якщо є необхідність,  негайно скличемо президію облради і сформулюємо відповідне звернення до керівництва країни, - каже пан Деревляний. – Цей тиждень – не пленарний у Верховній Раді. Але ми готові розіслати звернення у всі комітети, щоб нардепи отримали інформацію своєчасно.

Підприємці дійсно налаштовані серйозно. Якщо мирні акції на місцях не дадуть результату, то наступного тижня розпочнеться Всеукраїнська акція протесту.

- Не дослухаються, то буде новий Податковий майдан, - стверджує Людмила Скакун. – Ми готові їхати у Київ на протест. Наступного тижня збереться Верховна Рада, аби ухвалити і ті зміни до податкового законодавства, і Держбюджет-2016 на новій базі.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Кабмін уже затвердив проект Держбюджету-2016 і зміни до Податкового кодексу. Нові ставки податків можуть набути чинності з 1 січня. Ставка податку на прибуток складе 18%, із 2017 року - 17%, податок на доходи фізичних осіб - 18%, ПДВ - 20%, при цьому пільговий режим оподаткування лікарських препаратів буде збережений на рівні 7%; ЄСВ - 20%, а з 2018 року єдиний соціальний збір буде скасований, і ставка ПДФО збільшиться до 20%.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео