Пацієнти Петриківського інтернату – без килимків під ногами, телевізорів і пенсій

Представники Уповноваженого ВР України з прав людини перевірили, у яких умовах проживають люди в Петриківському геріатричному закладі, що під Тернополем, і чи не порушують їхні права.

За результатами перевірки виявили недостатню кількість персоналу, погане освітлення і відсутність документів про витрати пенсій підопічних.

«Наш останній візит був вчора у Петриківський геріатричний заклад, де перебувають люди похилого віку. Частина з них – недієздатні, частина – з психічними вадами, розумовою відсталістю. Тобто, вони не можуть забезпечити себе самостійно. Як правило, лежачих людей розміщують на останньому поверсі – таке не лише в цьому закладі! Догляд за такими людьми мінімальний. Вчора ми з’ясували, що тільки двоє медичних працівників доглядають більше 50-ти осіб – це ненормально! Якщо працівник займається з однією людиною, то друга обмежена в увазі і не може самостійно мати доступ до питної води, не може самостійно піти в туалет, не може самостійно зробити прості побутові речі», – поділився регіональний координатор Уповноваженого з прав людини у Закарпатській області Олег Григор’єв.

Також представники Уповноваженого ВР України з прав людини виявили й інші порушення, які не є суттєвими, але необхідні і не потребують багато фінансів: «Немає поручнів у туалеті. Зробили широкі двері, щоб людина мала як заїхати, але зробили високі пороги. Людині важко фізіологічні потреби зробити, бо відсутні поручні. Деякі порушення пов’язані з тим, що підопічних не вивозять на вуличні прогулянки. Влітку гуляють кілька разів, а взимку кілька місяців з кімнати не виходять. Також ми зафіксували беззвітове використання пенсійних коштів. Немає відповідної бухгалтерської документації як використовують гроші. Є ще й інші незначні порушення, але адміністрація пообіцяла їх усунути у найближчий час», – поділився Олег Григор’єв.

У своєму звіті представники зафіксували недоліки через недостатність фінансування:

2 молодших медичних працівника обслуговують понад 50 підопічних, в зв’язку з чим відмічено моніторами брак уваги до підопічних;

Виявлено в багатьох жилих кімнатах відсутність ламп освітлення, це суттєво обмежує можливості підопічних у вечірній час;

Неналежно ведеться документація витрачання пенсійних коштів підопічних;

Люди, які не мають можливості самостійно пересуватися, проживають на останньому поверсі корпусу, в зв’язку з чим, впродовж довгого часу не можуть вийти на свіже повітря;

Заклад забезпечений телевізорами (на складі є в наявності), проте в більшості кімнат у підопічних вони відсутні;

В кімнатах людей підлога має покриття у вигляді керамічної плитки та є холодною, а приліжкових ковриків у підопічних не має;

Є суттєві зауваження до витрачання пенсійних коштів;

В той же час, підопічні скаржаться на те що, не видають в достатній кількості туалетного паперу, засобів гігієни. Монітори зафіксували відсутність рушників.

«У нас працює у структурі Уповноваженого ВР департамент з питань реалізації національного превентивного механізму. Це унікальний національний орган, який є абсолютно як фінансово так і функціонально незалежний і ніхто не може на нього впливати, на самих моніторів під час візитів. У місцях несвободи, на жаль, є таке ганебне явище як катування або нелюдське поводження з людьми. Саме тому у цих місцях люди не можуть самостійно дати собі раду і захистити свої права. Не може дитина маленька в інтернаті захистити себе, коли її не догодовують чи людина з інвалідністю, яка на візку не може відстояти своє право, якщо воно грубо порушено. Людина похилого віку, якщо вона лежача або з фізичними чи психічними вадами, не може відстояти його. Тому, функція превентивного механізму – інформаційна. Ми неупереджено інформаційно висвітлюємо усі недоліки, «кричущі» порушення права людини в цій установі. Це є психологічна підтримка людей, які саме перебувають там, бо ми в будь-який момент можемо перевірити цю установу або з повторним візитом або вперше», – поділився Олег Григор’єв.

Громадський монітор у Тернопільській області Мар’яна Гевко розповідає, що не зважаючи на порушення, які виявлені у Петриківському геріатричному пансіонаті, позитиву все ж таки більше: «Позитив у людях, які там перебувають і як вони реагують, як спілкуються. Вони дуже відкриті і гарно ідуть на контакт. Мають можливість займатися тим, що подобається. Хтось в’яже, хтось вишиває – дуже гарні роботи є у підопічних деяких. Хто може самостійно пересуватися, то у будь-який момент може виїхати в місто, магазин. Мають 25% пенсій, які видають їм «на руки». Можуть купити те, що хочеться. У кімнатах вони мають можливість облаштувати усе як захочуть, відчувається домашня атмосфера. У більшості кімнат проживає по двоє осіб. Люди мають фотографії рідних, дуже відкрито реагують, готові все пояснювати, показувати!».

Слід зазначити, що за фактами перевірки, у Петриківського геріатричному пансіонаті на належному рівні організовані заходи фізичної (лікувальні масаж та фізкультура) та фізкультурно-спортивної реабілітації, розвинена соціальна та побутова реабілітація. Заклад регулярно відвідується представниками релігійних конфесій. Є тісна співпраця зі спонсорськими організаціями, завдяки якій заклад повністю забезпечений засобами малої механізації: візками, колясками тощо.

До людей, які проживають у Петриківському геріатричному інтернаті відкритий доступ. Адміністрація дозволяє спілкуватися і відвідувати осіб, що там проживають. Старенькі дуже радіють гостям і з радістю діляться особистим.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео