Агро-новини 15 грудня

Новини аграрного сектору.

Проект аграрних розписок приніс 40 млн грн аграріям

Упровадження аграрних розписок може суттєво збільшити обсяг інвестицій і надати доступ до фінансів середнім і малим виробникам. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

«Якщо говорити мовою цифр, то наведу такий приклад: середній розмір зобов’язань за однією аграрною розпискою — близько 3 млн грн. Найбільший — поставка 2664 т кукурудзи, найменший — поставка 34 т соняшника. Загалом аграрні розписки принесли близько 40 млн грн», — наголосила Владислава Рутицька.

Джерело: kurkul.com

ТОП-10 тенденцій на ринку молока

Експерти розповіли про стан справ на молочному ринку і виокремили десять основних тенденцій.

Перша. Показники виробництва та переробки молока знизилися на 4,5% і 8,5% відповідно. Також на ринку України утворився дефіцит сухого молока.

Відбулася стабілізація деяких категорій продуктів, таких, як сир, масло і сухе молоко. На ринку знизилося споживання незбираного молока, і це абсолютно зрозуміло, оскільки сьогодні купівельна спроможність українців значно знизилася. У цілому галузь почала відчувати дефіцит молочної сировини, що пов'язано зі зменшенням виробництва молока в Україні.

Друга. Ціни на молоко впали на світовому ринку, і за прогнозами на наступне півріччя рости не будуть.

Третя. Господарства, в яких продуктивність на одну фуражну корову склала менше 7 тис. л молока, відмовилися від молочного поголів'я або збанкрутували. В Україні повністю відсутня держпідтримка молочних господарств, у той час, як кредити занадто високі, а корми дорогі. У зв'язку з цим на ринку України з'явилося багато фальсифікату.

Четверта. У наступному році можливе повне закриття ринку РФ і Криму для української молочної продукції, що буде здійснювати суттєвий тиск на ринок сирого молока, так як світові ціни низькі, і не будуть підвищуватись протягом 2016 р.

П'ята. Потрібно більше орієнтуватися на внутрішній ринок і покращувати якість виробництва молочної продукції. На сьогодні внутрішній ринок споживання молокопродуктів впав на 10%.

Шоста. Виробництво якісного молока в професійних господарствах збільшилася на 0,6%.10 наших підприємств вже будуть проходити атестацію представниками ЄС. 39% професійних господарств будуть розширювати своє виробництво молока у наступному сезоні.

Сьома. Поступово почала розширюватися географія експорту молока: невелика частка ринку Китаю майже відкрита для нашої молочної продукції, на черзі країни Африки та ЄС.

Восьма. На початок 2016 р. очікується зростання продуктивності на професійних підприємствах на 5%.

Дев'ята. ФАО та ЄБРР організовують кілька торгових місій у країни Азії, Африки та Близького сходу, щоб налагодити співпрацю з цими країнами для експорту нашої молочної продукції.

Десята. За попередніми прогнозами для тваринників не залишать спецрежим ПДВ.

Аукціони залишать фермерів без землі — думка

Земля ніколи не потрапить до фермерів, якщо продаватиметься на земельних аукціонах. Про це повідомив голова Асоціації фермерів Хмельницької області Анатолій Мендрик.

«Якщо говорити про процедуру утворення фермерського господарства, то її зараз немає. Нам ніхто не дає земель для ведення фермерського господарства. Якщо людина має свою землю, а саме пай, то вона зможе створити господарство», — зазначив він. Також додав, що якщо говорити про створення господарства на базі державних земель, то це практично неможливо. Люди хочуть утворювати фермерські господарства, хочуть бути фермерами, але, на жаль, їм земля не дістається. Заяви від фермерів можуть лежати у земельному відділі роками і до них діло не доходить.

«Якщо говорити про продаж на земельних аукціонах, то ця земля ніколи не попаде фермерам. Тому що таких грошей прості фермери не мають», — говорить голова Асоціації фермерів Хмельницької області Анатолій Мендрик.

Джерело: kurkul.com

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео