Ірина Чорна: «П’яний боєць – це не боєць, а жива мішень»

Лише тісна співпраця медичних закладів, соціальних служб та духовенства допоможе бійцям АТО повернутися до звичного ритму життя. Такого висновку дійшли на круглому столі за участю представників Громадської ради при ОДА, облнаркодиспансеру, військових і духовенства різних конфесій.

Ініціювала таку зустріч для об’єднання старань та зусиль довкола вирішення проблеми реабілітації бійців АТО Ірина Чорна – голова Громадської ради при департаменті освіти і науки ТОДА,  кандидат психологічних наук.

Своє бачення проблеми і можливі шляхи її подолання мали нагоду висловити всі учасники зустрічі.  Доволі гострою проблемою для демобілізованих бійців і тих, хто досі на фронті, є вживання алкоголю. Найчастіше алкоголем пробують «залити» порожнечу від втрати побратимів чи позбутися стресу. Але і медики, і психологи, і духовенство запевняють, що це не так. Адже церква здавна боролася з нездоровим захопленням алкоголем. Прикладом такої боротьби, яка триває і до сьогодні, є братства тверезості та інші форми духовного навернення до нормального життя без оковитої.

Голова «Самооборони Тернопільщини», командир взводу окремого батальйону спецпризначення «Тернопіль» Степан Паскарик та старший військовий капелан УПЦ КП В’ячеслав Кізілов, маючи за плечима достатньо досвіду перебування в зоні бойових дій, вважають, що найчастіше бійці починають заглядати в чарку під час так званих мирних періодів, коли просто нічим зайнятися. Тому і військові в АТО, і демобілізовані бійці повинні бути залучені до роботи, мати свої захоплення, аби просто не мати часу думати про погане та вживати алкоголь.

За період військових дій в Україні в Тернопільський обласний наркологічний диспансер звернулось по допомогу 132 учасника бойових дій. 50 осіб перебувало на стаціонарному лікуванні анонімно і безкоштовно. Реальне число потребуючих допомоги у лікуванні алкогольної залежності значно більше. Тому для вирішення проблем медико-психологічної, духовної та соціальної реабілітації бійців АТО учасники зустрічі дійшли висновку, що для забезпечення ефективної реабілітації учасників АТО та членів їх сімей необхідно поєднати зусилля медиків, психологів, духовенства усіх конфесій та соціальних працівників.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео