Майбутні лікарі побували на майстер-класі світила медицини

Студенти-сироти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відвідали Київський міський центр серця, де ознайомилися з новітніми технологіями лікування серцевих захворювань. Генеральний директор, професор Борис Тодуров гостинно прийняв майбутніх медиків. Вони навіть побували на двох його операціях.

Борис Михайлович люб’язно відгукнувся на прохання ректора ТДМУ, професора Михайла Корди надати можливість студентам Тернопільського медуніверситету ознайомитися з роботою центру серця.

Групу студентів супроводжувала доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Оксана Сидоренко і доцент кафедри фармакогнозії Іванна Кернична. Опікувався гостями заступник Бориса Тодурова з хірургії, кардіохірург Віталій Дем’янчук. Він ознайомив студентів  з роботою відділень Київського центру серця.

«Ми побували в відділеннях радіонуклідної діагностики, рентгенівської та комп’ютерної діагностики. Цікаво було побачити, як роблять сцинтиграфію серця за допомогою радіонуклідних ізотопів для визначення життєздатного міокарду. Окрім того, в центрі роблять сцинтиграфію кісток, нирок, щитовидної залози та інших органів. Студенти відвідали і відділення ендоваскулярної хірургії та ангіографії, де вперше побачили, як виконується коронарографія. Молоді люди спостерігали за веденням операції на спеціальному моніторі в реальному режимі. Також ознайомилися з роботою відділення порушень ритму серця.

Найяскравіші враження у студентів залишилися після того, як вони спостерігали за оперативними втручаннями на серці, які виконував професор Тодуров. Перша операція була пов’язана з пластикою мітрального кільця, інша – з протезуванням мітрального клапана. Професор детально пояснив методику цих втручань, показав зміни в клапані, сам штучний клапан.

Студентам було надзвичайно цікаво, адже вони вперше побували на кардіохірургічній операції, побачили живе серце в роботі і те, як відбувається відновлення серцевої діяльності після зупинення апарату штучного кровообігу. Молодь була також зворушена доброзичливим ставленням до них керівництва і персоналу центру.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео