Посол Хорватії воював добровольцем у гвардії (фото)

Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні - Томіслав Відошевіч сьогодні, 15 грудня, знайомиться із Тернопіллям і його туристичними та економічними принадами.

Високий гість спершу зустрівся із головою обласної держадміністрації (ОДА) Степаном Барною, головою обласної ради Віктором Овчаруком і кількома керівниками обласних департаментів. Докладно обговорив із ними вірогідні шляхи співпраці Хорватії та її окремих регіонів із нашим краєм. У планах посла – ще чимало цікавих ділових зустрічей.

Напрямки співпраці: культура, туризм, економіка

Насамперед Степан Барна похвалився, що є лемком, які історично пов’язані із білими хорватами, і подякував гостям за позицію, яку обрала Хорватія щодо оцінки ситуації в Україні. Не зайвою на Тернопіллі виявилася і підтримки іноземцями учасників АТО.

- Ми знаємо, що ваша країна також пройшла нелегкий шлях, тому ваш приклад надихає нас, - каже голова ОДА. – Особливо дякуємо за теплий прийом 44 дітей, батьки яких перебувають у зоні проведення АТО. Влітку вони цікаво провели час у місті Старий Град, відпочили і фізично, і морально.

Принагідно Степан Барна розповів, що Томіслав Відошевіч під час боротьби за суверенітет Хорватії воював добровольцем у національній гвардії.

- Хорватія і так дуже популярна в українців, - додає пан Барна. – Нам би хотілося перейняти ваш досвід у розвитку туризму, налагодити контакти у культурній сфері. Адже Тернопілля теж має що показати хорватам – у нас найбільше фортець і замків, надзвичайна природа.

Проте керівництво краю запевнило, що Тернопілля готове розвивати відносини із хорватами не тільки у галузі туризму і культури. Адже ми дуже зацікавлені в іноземних інвестиціях.

- Наші підприємства зацікавлені у пошуку партнерів у Хорватії, а також - у виході на ваші ринки, - продовжує очільник краю. – Зокрема, йдеться про підприємства будівельної галузі, лісові господарства, заводи, які виготовляють освітлювальні прилади - «Ватра» і «Електросвіт». Як голова обласної державної адміністрації, я готовий виступити гарантом успішної роботи інвесторів у нашій області.

«Я побачив, що це є Європа»

Томіслав Відошевіч подякував за теплий прийом і особливу атмосферу, що панує на Тернопіллі. Посол наголосив на схожості історій наших країн, адже хорвати також тяжко здобували свою незалежність.

- Для нас дуже важливий цей візит, - каже Томіслав Відошевіч. – Ми сподіваємося на налагодження партнерських стосунків між нашими країнами. Переконаний, що це буде корисно для обох сторін. Складні моменти в Україні нагадують проблеми, які колись мала Хорватія. Тому ми розуміємо ситуацію, у якій перебуває Україна і ваша область, зокрема. Розділяємо ваш біль за тими життями, які забрала війна.

Посол відразу зауважив, що Хорватія так само зацікавлена в інвестиціях, як і Україна. Мовляв, людям треба виживати, тому усі країни змушені долати перешкоди.

- Я вдячний за зустріч у такому складі. Помітно, що ви дійсно зацікавлені, - додає Томіслав Відошевіч. – Сподіваюся, наша зустріч буде поштовхом до розвитку. Це добре, що ми маємо багато ваших туристів. Але треба, щоб люди із Хорватії приїздили сюди. Над цим треба спільно працювати. Відвідавши ці краї, я побачив, що це є Європа. Ви уже довели, що обрали європейські цінності.

До слова, Степан Барна висловив під час зустрічі сподівання, що тепер у Тернополі відкриють Почесне консульство Хорватії. Це полегшило б контакти на усіх рівнях.

Посол Хорватії сьогодні також зустрівся із представниками туристичних фірм Тернополя і у торговому центрі «Атріум» відкрив виставку «Хорватія із повітря». У його планах, окрім цього, - зустріч із ректором Тернопільського національного економічного університету Андрієм Крисоватим і президентом Тернопільської торгово-промислової палати Валерієм Писариком. Про це «Терен» розповість читачам згодом.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео