Тернопільська письменниця розповіла свою версію життя святого Климента (фото)

Інформаційна спільнота "Красиве і корисне" продовжує грудневі засідання в рамках однойменного проекту.

Письменниця Леся Коковська-Романчук, яка є його активною учасницею, вміло поєднує творчий пошук з науковим. Хтось її більше знає як лікаря, хтось - як вченого, інші - як поетесу, письменницю, "бардову" виконавицю пісень на власні вірші.

Я ж відкрила ще одну грань її таланту: красномовного лектора. Слухати лекцію-дослідження пані Лесі про життя святого Климента у період передріздвяного посту було не лише корисно, а й цікаво та пізнавально, адже це частка нашої правдивої історії, яку ми не знаємо. Зазвичай історії з життя святих отців написані не завжди доступною й зрозумілою мовою. Мало володіти інформацією, важливо вміти її адаптувати до сучасного світу й донести до людей. Що з успіхом і зробила лекторка. 

Виявляється, Святий Климентій в особливий спосіб має стосунок до України: живучи в апостольські часи, він відбував заслання на каторжних роботах біля Херсонеса (сучасний Севастополь). Через апостола Варнаву познайомився з Петром, багато від нього перейняв, мандрував з ним. Проповідував християнство, коли воно було заборонене. В його честь названо Український Католицький університет в Римі.

Апостол Петро особисто його охрищує, зводить в сан єпископа. Історія Климента дуже цікава, але, каже пані Леся, не відомо, що є правдою, а що вигадкою. "Житія святих православних" ще належить вивчати.

За версією пані Лесі, у 95 році Тита Флавія Климента обрали консулом. Обов'язковою умовою вважалось принесення жертви богам. Цим претендент знищував те, що було при його попереднику і обіцяв, що його правління буде кращим. Ось сенс люстрації. Климент відмовляється це зробити, і його засуджують. Джерела свідчать, що він був страчений. На думку пані Лесі, цього бути не могло, адже для римського патриція було нечуваним злочином стратити когось із своєї родини. Страта була замінена довічним ув’язненням до Криму. Тут Климент охрищував іноді до сотні людей щодня. І лише після цього його кинули з якорем на шиї в море.

До речі, коли Климент прийшов до Херсонеса, там вже було до 2 тисяч християн. Де вони взялися? Це був результат роботи апостола Андрія. З допомогою літописів вдалося локалізувати місце, де відбувалися події, - під Севастополем, в Козачій  бухті. Монахи василіяни зі Львова зробили звідти вражаючі фотографії. 

Письменниця аргументовано й переконливо розповіла про істинну причину відвідання Херсонеса рівноапостольним князем Володимиром, про причину страти святого Климентія, про перевезення його мощей через 800 років Кирилом і Мефодієм до Риму. 

Під час подорожі письменниці до Італії з нею відбувалися містичні історії. Ось хоча б ця: готель, в який її поселили (як з'ясувалось згодом) носив ім'я… дружини святого Климента. Мені здається, що історія життя цього чоловіка, якого вона пропустила через серце, стане невдовзі сюжетною канвою нової захоплюючої книги письменниці. Присутні стали свідками її народження. 

Зі слів ініціатора проекту "Красиве і корисне", письменника Сергія Синюка, інформаційна спільнота покликана об'єднувати людей, які хочуть жити в сучасному гармонійно розвинутому українському культурному просторі, має сприяти поширенню актуальної інформації з основних сфер людської діяльності - інтелектуальної творчості та духовної культури, економіки, підприємництва та приватного господарювання, має популяризувати світові новинки та вітчизняну культурну спадщину. 

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео