Агро-новини 17 грудня

Новини аграрного сектору.

В Україні вироблено понад 1,4 млн тонн цукру

Станом на середину грудня заводи зварили 1403 тис. тонн цукру, що на 562,5 тис. тонн менше, ніж на аналогічний період минулого року.

Про це повідомили Agravery.com в асоціації «Укрцукор».

Зараз працює 6 заводів, тоді як на аналогічну дату минулого року в Україні працювало 11 заводів.

Україна наростила експорт курятини, горіхів та томатів до ЄС

Незважаючи на те, що з початку року вітчизняний аграрний експорт в ЄС скоротився на 29%, у порівнянні з попереднім роком, по багатьох позиціях усе ж спостерігається зростання експорту в натуральному вираженні, розповів міністр аграрної промисловості і продовольства України Олексій Павленко, повідомляє «Дело».

Так, зазначається, що з початку року продажу м'яса птиці в країни ЄС збільшилась у 1,8 рази до 47 млн дол., експорт горіхів зріс в 1,4 рази — до 32,1 млн дол., готових або перероблених томатів — в 1 3 рази, до 10,1 млн дол. Також цього року Україна почала постачати в ЄС яєчні продукти, експорт яких склав 14,8 млн дол.

Як відомо, Україна входить до числа провідних країн-експортерів волоського горіха. За результатами 2014 року, Україна експортувала колотого горіха на суму 80 млн дол., зайнявши 5 місце у світі за експортом цього продукту. Вітчизняний волоський горіх експортується в Ірак, Туреччину, Іран, Румунію, Великобританію, Азербайджан та інші країни.

Джерело: agravery.com

Втрати виробників фруктів та овочів через зміни в законодавстві можуть сягнути 10%

Втрати доходів для сільгосппідприємств, які займаються вирощуванням овочів та фруктів, можуть сягати 9-10% через законопроект «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні».

Про це повідомив завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш.

«Зазначена продукція характеризується, як правило, підвищеним рівнем доданої вартості, відповідно обсяги ПДВ-підтримки для її виробників є більш відчутними. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, втрати доходів для відповідних сільгосппідприємств можуть сягати 9-10%. Таким чином, втрата ПДВ-підтримки може обумовити збитковість виробництва окремих видів неекспортоорієнтованої рослинницької продукції, що може спричинити відмову від здійснення такої діяльності із подальшими загрозами для продовольчої безпеки країни», — підсумував Леонід Тулуш.

Джерело: agravery.com

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео