Білорус-АТОшник отримав у Тернополі паспорт українця

За документом приїхав із самісінької передової. Беручи до рук український паспорт, хвилювався наче 16-річний, зізнається військовий. Чи то з радянським паспортом, чи то з білоруським, завжди почувався українцем.

З передової АТО – на Тернопілля, аби отримати український паспорт.

55-річний уродженець Тернопільщини, який тривалий час був громадянином Білорусі, набув громадянства України. Рішенням Управління державної міграційної служби в області та на підставі Угоди між Україною та Республікою Білорусь про спрощений порядок зміни громадянства громадянами Республіки Білорусь, які постійно проживають в Україні.

Зараз чоловік бере участь в антитерористичній операції на Сході, тож дуже символічно, що свій перший український паспорт він отримав незадовго до Дня Збройних сил України.

- Військовий з 20-річним досвідом армійської служби, почувши про четверту хвилю мобілізації, вирішив – його місце на передовій, - розповіла головний спеціаліст по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ УДМС України в Тернопільській області Ірина Бойко. - В районному військкоматі добровольцеві двічі відмовляли в проханні направити його в зону АТО, зсилаючись на його білоруське громадянство. І лише з третього разу йому таки вручили повістку.

У березні добровольця таки мобілізували. Після навчань він був зарахований до гарматно-артилерійської бригади № 44 Тернопільської в/ч. З травня відкомандирований з бригадою на Луганщину - в зону проведення АТО - прапорщиком-командиром відділення. Згодом наш земляк зголосився добровольцем на виконання бойових завдань на передовій.

- До нас громадянин звернуся у жовтні, - розповіла завідувач Підволочиського районного сектору УДМС України в Тернопільській області Наталія Романишин. - Зазвичай процедура прийняття до громадянства досить тривала, але керівництво ДМС України дало доручення забезпечити оперативний розгляд матеріалів з питань набуття громадянства іноземцями, які захищали і продовжують захищати територіальну цілісність України.

Перейнялися історією чоловіка, кажуть в обласному Управлінні міграційної служби. Завідувач сектору з питань громадянства  відділу з питань громадянства, реєстрації та роботи з громадянами з тимчасово окупованої території УДМС України в області Лариса Фундитус  оперативно оформила його справу. Також в найкоротші термін вдалося отримати необхідні погодження ДМС.

– Беручи до рук такий бажаний український паспорт, хвилювався наче 16-річний, - зізнається військовий. – Чи то з радянським паспортом, чи то з білоруським, завжди почував себе українцем. Тож не страшить мене можливість віддати життя за рідну державу.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео