Краєзнавчими читаннями вшанували пам’ять славетного земляка

В 2015 році виповнилося 200 років з дня народження священика, просвітителя, громадсько-політичного діяча Степана Качали. Вшанувати його світлу пам’ять зібралися громадські діячі Тернопільщини в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

 Степан Качала, який невтомно працював на благо українства, був невдячно забутий. Священик, ідеолог народовства, автор численних наукових та публіцистичних праць, а також посол до Галицького сейму та посол до Австрійського рейхсрату не лише боронив права  українського населення Галичини, але й дбав про освіту та просвітянство. Навіть після його смерті в 1888 році освітянство відчувало підтримку, адже частину свого статку отець Степан заповів освітнім установам.

Недаремно Петро Гуцал наголосив, що Степан Качала був одним з небагатьох романтиків того часу, які допомагали простому народу. «Дивуєшся його невтомній праці. Його життя до останніх днів було жертовним», - підкреслив історик Петро Гуцал.

Під час краєзнавчої години слухачі дізналися не лише про постать Степана Качали в історії, але й про тодішнє становище Тернопільщини та її духовне відродження. Розповісти про це запросили іменитих громадсько-політичних діячів області: просвітянку Дарію Чубату, історика Петра Гуцала, художника Володимира Окрутного, науковця Василя Штокала, а також журналістів Степана Слюзара та Степана Костюка.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео