Підприємці Тернопільщини поїхали до Києва пікетувати Верховну Раду

Делегація підприємців із понад ста осіб вирушила вчора до Києва, щоб  17 грудня взяти участь у всеукраїнському пікеті біля Верховної Ради.

“Те, що парламентський комітет не пропустив Проект Закону №3630 “Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні” до розгляду у ВР, це вже наша перемога. Ми вважаємо, що його взагалі треба зняти з розгляду. Цьогорічний бюджет має бути прийнятий на старій податковій основі. Бо ми вже мали проблеми торік, коли наприймали, а потім упродовж року вносили зміни. Запропоновані зміни до Податкового кодексу не на часі. Потрібно створювати відкритий соціальний майданчик із залученням бізнес-асоціацій та громадськості для прийняття реального податкового кодексу, який буде працювати. Бо попередні спроби прийняти зміни були не успішні, оскільки вони не діють. Не можливо працювати, коли щопівроку генеруються якісь зміни. Як бізнес може щось планувати за таких умов? Щоб була якась бізнес-стратегія, потрібно мати сталу ситуацію на два-три роки, а не змінювати правила гри кожних шість місяців. Зрештою, зміни мають вступати в дію не раніше, ніж рік після прийняття”, – каже керівник Тернопільського обласного осередку Всеукраїнського об’єднання “Фортеця” Людмила Скакун.

Зазначимо, що підприємці цього тижня пікетували перед Тернопільською обласною державною адміністрацією. Вони зазначали, що нововведення призведуть до закриття підприємств, перехід бізнесу у тінь та зростання цін.

“Наприклад, якщо сьогодні підприємець показав оборот мільйон гривень. 85% від цієї суми – це його витрати. З решту 15% держава пропонує стягнути 18% податку. За нашими підрахунками, підприємцю треба буде сплатити 2-2,5 тисячі гривень податку”, – стверджує Людмила Скакун, – ”До сьогодні, бізнес з таким оборотом сплачував по 200 гривень.  Не кожен підприємець зможе витримати збільшення податкового навантаження у десять разів, зрештою у будь-якому випадку це позначиться на цінах”. 

Окрім цього, застерігає керівник Тернопільського обласного осередку Всеукраїнського об’єднання “Фортеця”, що зміни в оподаткуванні, які пропонує уряд, також можуть негативно вплинути на економічну частину реформи децентралізації. – “У законопроекті зазначається, що 75% вартості касових апаратів, які хочуть  запровадити, мають відшкодовуватися підприємцям із місцевих бюджетів. Органам самоврядування варто запитати владу, де їм взяти 5-6 тисяч гривень для відшкодування бізнесмену вартості касового апарату”.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео