Агро-новини 18 грудня

Новини аграрного сектору.

Аграрії перемогли. Парламент залишив спецрежим ПДВ

17 грудня відбувся загальнонаціональний страйк аграріїв, який закінчився перемогою. Податковий комітет Верховної Ради України відмовився підтримати проект змін до Податкового кодексу, розроблений Міністерством фінансів України.

Про це повідомив народний депутат України Олег Ляшко

на своїй сторінці у Facebook.

«Гарна новина для всіх. Щойно закінчилося засідання податкового комітету парламенту. Комітет відмовився підтримати проект змін до Податкового кодексу. Ухвалення цього мотлоху в Раді теж під великим питанням. Я ще раз підтверджую, що наша фракція за цей податковий і бюджетний геноцид голосувати не буде», — написав він.

На сторінках аграрної партії Сумщини, фермери залишили таке повідомлення: «Аграрії відстояли свої позиції! Податковий кодекс залишать без змін. Повертаємося додому, але завжди напоготові».

Спеціальний дозвіл на видобування підземних вод скасують

Розроблено законопроекти, які покликані скасувати спеціальний дозвіл на користування надрами для видобування підземних вод, повідомляє прес-служба ГО Agro.ReformsUA.

 «На сьогодні для користування підземними водами необхідно отримати два дозволи, а саме — дозвіл на спецводокористування та спеціальний дозвіл на користування надрами, якщо продуктивність водозабору становить понад 300 куб. м на добу», — інформує прес-служба.

 «Фермеру для використання води понад 300 куб. м на добу необхідно отримати спеціальний дозвіл. Таким чином, законодавець фактично прирівняв полив полів до розробки гранітного кар’єру. Процедура отримання дозволу дуже тривала, забюрократизована та породжує можливість виникнення корупційних відносин», — зазначив експерт із земельного та аграрного права ГО Agro.ReformsUA Дмитро Сімашко.

Штрафні санкції за видобуток води без спеціального дозволу дуже високі. Також за таке видобування надр фермера можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Це створює передумови для адміністративного тиску та виникнення корупційних відносин, зазначає прес-служба.

Британські фермери оцінили високу кваліфікацію українських колег

    Британських фермерів вразила висока кваліфікація українських колег. Про це розповів аграрій з Великої Британії Олівер Гаріссон під час виступу на форумі «Фінансові рішення» компанії Syngenta.

У рамках форуму фермер протягом тижня разом із колегою Робертом Ярдлі відвідали агропідприємства Вінницької та Тернопільської областей, де активно спілкувалися та обмінювалися досвідом із вітчизняними сільгоспвиробниками.

«Мені сподобалося, що на ваших фермах працює дуже кваліфікований персонал. Нас приємно вразив рівень фаху адміністративних співробітників, водіїв комбайнів та тракторів. Ми також помітили, що собівартість сільгосппродукції в Англії десь утричі перевищує собівартість виробництва продукції в Україні. Якби не той факт, що у нас вища врожайність з гектару, то ми не могли б конкурувати з вами», — вважає Олівер Гаріссон.

Британський фермер обробляє 385 га землі на міській межі поблизу Ліверпуля. Землі господарства — це поєднання орендованих площ та земель, що знаходяться у спільному обробітку. Фермерське господарство також працює по так званому контрактному виробництву – пряме вирощування фуражної пшениці, пивоварного ячменю, ріпаку та бобових під укладені договори.

Kurkul.com

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео